Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
2023. január 31.A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!
Egészséges és szezonális: lássuk a felhozatalt!
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy télen korlátozottak a lehetőségeink, ha egészséges, vitamindús ételeket szeretnénk fogyasztani. Pánikra azonban semmi ok, édes és sós ételekhez egyaránt válogathatunk a piac kínálatából. Mielőtt részletesen megnézzük, hogy mi mindenből szemezgethetünk, tartsunk egy gyors seregszemlét! Süthetünk gyökérzöldségekkel, karfiollal, zellerrel, brokkolival, fagyasztott spenóttal (vagy az egész évben kapható bébispenóttal), káposztafélékkel, burgonyával, édesburgonyával. Gyümölcsök közül rendelkezésünkre áll többek közt az alma és a körte, a gránátalma, az áfonya és az összes déligyümölcs a banántól a citrusokig. Nem is kevés, ugye?
Zöldséges finomságok
Kezdjük az édeskés, magas karotintartalmú sárgarépával, amit többféleképpen is felhasználhatunk. A főtt, párolt répa lehet töltelék, főzhetünk belőle szaftos ragut vegán lasagnéba, vagy nyersen, reszelve is hozzáadhatjuk például kelt tésztákhoz. Ami pedig igazán klassz benne, az az, hogy édes sütikhez is felhasználható: répatortához, banánkenyérhez, kekszekhez. Hasonlóan a céklához, ami csokival párosítva ellenállhatatlan. Az antioxidánsokban igen gazdag édesburgonya finom olajos magvakkal, fahéjjal társítva, de ha sósra vágyunk, akkor szintén jó hasznát vehetjük. Ilyenkor is fűszerezzük bátran, jól áll neki a szerecsendió, a csili vagy a rozmaring, illetve mixelhetjük más zöldségekkel is.
A karfiol és a brokkoli dekoratív külsejét érdemes kihasználni, jól mutatnak zöldséges pizzák, lepények, piték tetején. Vagy „hamis” pizzatésztához is felhasználhatjuk a blansírozott karfiolt. Emeljünk ki még a hagymát: vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma, salottahagyma… Mind egészséges, egész évben beszerezhető, csodásan puhul, karamellizálódik sütés közben, így remekül feldobja, ízesíti a sós, zöldséges sütiket.
Fókuszban a gyümölcsök
A barackokra, dinnyékre ugyan még várnunk kell, de egy jó almás pite, ami szinte csak úgy „roskadozik” a sok gyümölcstől, télen is megsüthető. Hasonlóan az almás, körtés, áfonyás rétesekhez, amelyek igazi téli csemegék. Az apró, bogyós áfonya az egyik legkreatívabb süti alapanyag! Főzhetünk belőle sűrű tölteléket, felhasználhatjuk krémekbe keverve, de adhatjuk a kis szemeket muffinhoz és más kevert tésztákhoz is. A sárgarépa kapcsán már említettük a káliumban gazdag banánt, amelyből lehet banánkenyér, banános muffin vagy vakondtúrás süti. A C-vitaminban bővelkedő citrusfélék a tél igazi sztárjai! Persze ilyenkor nem limonádéban esik a legjobban, inkább csempésszük süteményekbe! Narancsból, mandarinból készülhet zselé torták tetejére, vagy kaphat egy süti külön gyümölcsréteget, a citrusok héja reszelve mehet tésztákba, a citromból pedig csodás pitetöltelékeket készíthetünk. A végére pedig jöjjön egy hamisítatlan magyar kedvenc, a klasszikus gyümölcstorta! Ez a süti bizony igazi kaméleon, hiszen az alap tésztára ízlés és szezon szerint választhatunk gyümölcsöket, télen például banánt, áfonyát, filézett narancsot, mandarint. A puding ízét is bátran cserélgessük a gyümölcsréteg alatt, az örök vanília mellett például tehetünk csokipudingot a banán alá, vagy társíthatjuk karamellával a narancsot.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!