Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle
Hozzávalók
Tepsihez:
Élesztős tésztához:
Szóráshoz:
Feltéthez:
Elkészítés
Elkészítés:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Tippek:
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Élesztős tésztához:
Szóráshoz:
Feltéthez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.
Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt
Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.
A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.
Tippek:
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?