Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

150 g sárgarépa
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
100 g natúr joghurt
180 ml meleg víz
50 g lágy vaj vagy margarin
2 csipet fokhagymapor
2 csipet bors
1 kávéskanál metélőhagyma

Szóráshoz:

egy kis víz
2-3 evőkanál tönkölybúza pehely

Feltéthez:

1 csokor újhagyma
125 g mozzarella
150 g natúr joghurt
100 g reszelt sajt, pl. Emmentáli sajt
egy kis só
frissen őrölt bors
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Hámozzuk meg és reszeljük finomra a sárgarépát. Keverjük össze a lisztet, a pelyhet és az instant élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasszuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral.

Formázás:
A tésztát lisztezett munkafelületen ismét röviden gyúrjuk át, majd formázzuk egy rúdba és osszuk 12 egyenlő darabra. Az egyes darabokat kissé megnyújtva formázzuk meg és helyezzük a sütőlemezre. A zsemléket egy kevés vízzel megkenjük, és a felületüket szórjuk meg zabpehellyel. Egy konyharuhával takarjuk le a zsemléket, és hagyjuk a tepsiben kb. 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt

Alsó és felső sütés: kb. 210 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)

A sütő középső részébe tegyük a tepsit és süssük meg a zsemléket.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Húzzuk a zsemléket a sütőpapírral együtt egy sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.

Feltéthez:
Mossuk meg az újhagymát, és vágjuk karikákra. A mozzarellát vágjuk apró kockákra. A joghurtot jól keverje össze a Creme Vega-val. Keverjük bele az újhagymát, a mozzarellát és a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.

Béleljünk ki egy tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A zsemléket felszeleteljük, és vékonyan megkenjük kb. 1 evőkanálnyi feltéttel, majd megsütjük.

A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a zsemléket megsütjük.

Sütési idő: kb. 8-10 perc

Az elkészült zsemléket tálaljuk melegen.

Tippek:

A zsemlék fagyaszthatóak.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Tönkölybúzás-sárgarépás zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!