Mákos mandarintorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Tetejére:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a reszelt citromhéjat, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat egyesével kb. ½ perc alatt a legmagasabb fokozaton belekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és 2 adagban röviden közepes fokozaton belekeverjük. A tésztát a formában elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortalapot megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, és a forma alja nélkül hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk. A tortalapot tortatálra fektetjük, és köré állítunk egy tortagyűrűt vagy a forma szélét.
Tetejére:
A mandarint szűrőn jól lecsöpögtetjük, közben 250 ml levet felfogunk, és félretesszük. A mandarindarabok kb. 1/3 részét díszítésnek félretesszük.
A zselatint 100 ml tejbe beáztatjuk. A mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a vanillincukrot és a narancslevet keverőtálban habverővel összekeverjük. A tejszínt keményre felverjük. A zselatint alacsony hőfokon melegítjük, feloldjuk. Először kb. 4 evőkanál krémet habverő segítségével összekeverünk a feloldott zselatinnal, majd a maradék krémmel. Ha elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. Végül óvatosan belekeverjük a gyümölcsöt is. A felét a tortagyűrűbe töltjük, és elsimítjuk. A mákot a cukorral elkeverjük és kb. 5-6 evőkanál krémmel simára keverjük. A mákos krémet teáskanalanként elosztjuk a krémen, majd villával kicsit elhúzzuk. Elosztjuk rajta a maradék mascarponés krémet. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A félretett mandaringerezdeket ízlésesen elhelyezzük a süteményen. A tortazselét a csomagoláson található leírás alapján, de a 250 ml felfogott gyümölcslével és a cukorral, elkészítjük. A zselét elosztjuk a torta tetején, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tejszínt keményre felverjük, és csillagcsöves (kb. 8 mm Ø) habzsákba töltjük. A tortát tejszínhalmokkal díszítjük, majd tálaljuk.
Mákos mandarintorta
Hozzávalók
kb. 14 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
Tésztához:
Tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a reszelt citromhéjat, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat egyesével kb. ½ perc alatt a legmagasabb fokozaton belekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és 2 adagban röviden közepes fokozaton belekeverjük. A tésztát a formában elsimítjuk. A formát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortalapot megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk, és a forma alja nélkül hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk. A tortalapot tortatálra fektetjük, és köré állítunk egy tortagyűrűt vagy a forma szélét.
Tetejére:
A mandarint szűrőn jól lecsöpögtetjük, közben 250 ml levet felfogunk, és félretesszük. A mandarindarabok kb. 1/3 részét díszítésnek félretesszük.
A zselatint 100 ml tejbe beáztatjuk. A mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a vanillincukrot és a narancslevet keverőtálban habverővel összekeverjük. A tejszínt keményre felverjük. A zselatint alacsony hőfokon melegítjük, feloldjuk. Először kb. 4 evőkanál krémet habverő segítségével összekeverünk a feloldott zselatinnal, majd a maradék krémmel. Ha elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. Végül óvatosan belekeverjük a gyümölcsöt is. A felét a tortagyűrűbe töltjük, és elsimítjuk. A mákot a cukorral elkeverjük és kb. 5-6 evőkanál krémmel simára keverjük. A mákos krémet teáskanalanként elosztjuk a krémen, majd villával kicsit elhúzzuk. Elosztjuk rajta a maradék mascarponés krémet. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A félretett mandaringerezdeket ízlésesen elhelyezzük a süteményen. A tortazselét a csomagoláson található leírás alapján, de a 250 ml felfogott gyümölcslével és a cukorral, elkészítjük. A zselét elosztjuk a torta tetején, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tejszínt keményre felverjük, és csillagcsöves (kb. 8 mm Ø) habzsákba töltjük. A tortát tejszínhalmokkal díszítjük, majd tálaljuk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?