Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Almás-mézesfűszeres pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 8-10 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

8-10 szelet elkészítéséhez

Piteformához (kb. 25 cm Ø):

zsiradék
2 különböző méretű csillag alakú kiszúróforma

Tésztához:

350 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
220 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
40 g tejföl

Töltelékhez:

1 kg alma
80 g cukor
1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Szóráshoz:

2-3 evőkanál búzadara

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházakat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt kis kockákra vágjuk. A piteformát kikenjük zsiradékkal.

Elkészítés:

Töltelék:
Az előkészített almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat és a fűszerkeveréket, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük, hogy a töltelék besűrűsödjön. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dol-gozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tésztát a piteformával együtt 30 percre hűtőbe tesszük, a felesleget összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A pihentetett tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a kihűlt tölteléket. A tésztafelesleget enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle méretű csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A pite tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojást egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pite tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Keményebb húsú körtével is elkészíthetjük a pite töltelékét.
Almás-mézesfűszeres pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
44 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!