Almás-mézesfűszeres pite
Hozzávalók
Piteformához (kb. 25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat és a fűszerkeveréket, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük, hogy a töltelék besűrűsödjön. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dol-gozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tésztát a piteformával együtt 30 percre hűtőbe tesszük, a felesleget összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a kihűlt tölteléket. A tésztafelesleget enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle méretű csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A pite tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojást egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pite tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Almás-mézesfűszeres pite
Hozzávalók
8-10 szelet elkészítéséhez
Piteformához (kb. 25 cm Ø):
Tésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Kenéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Az előkészített almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat és a fűszerkeveréket, majd kevergetve puhára főzzük. A keményítőt kb. 3 evőkanál hideg vízben simára keverjük, az almához csorgatjuk, és még 1-2 percet főzzük, hogy a töltelék besűrűsödjön. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dol-gozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kerekre (kb. 3 mm) nyújtjuk, a formába tesszük, a felesleget körben levágjuk. A tésztát a piteformával együtt 30 percre hűtőbe tesszük, a felesleget összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és szintén hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk a búzadarával, és belesimítjuk a kihűlt tölteléket. A tésztafelesleget enyhén lisztezett munkafelületen kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd a kétféle méretű csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A pite tetejét kirakjuk a kiszaggatott formákkal. A kenéshez a tojást egy kevés vízzel simára keverjük, és megkenjük vele a pite tetejét. A piteformát a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt késsel óvatosan leválasztjuk a sütőforma széléről, de benne hagyjuk a formában, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A kihűlt süteményt kivesszük a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?