Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Erdei áfonyás-túrómousse torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 szelet elkészítéséhez

Csatos tortaformához (26 cm Ø):

sütőpapír
zsiradék
tortagyűrű

Tésztához:

180 g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
180 g cukor
1 csipet só
4 darab tojás (M-es)
1 evőkanál tej

Áfonyás krémhez:

500 g erdei áfonya
50 g cukor
200 ml hideg habtejszín

Mousse-hoz:

150 g fekete áfonya
500 g túró (40%-os)
250 g mascarpone
50 g cukor
1 darab citrom leve
300 ml hideg habtejszín

Díszítéshez:

fehércsokoládé
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tortaforma alját zsiradékkal kikenjük, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaón és a tejen kívül a több hozzávalót, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét elsimítjuk a tortaformában. A kakaót és a tejet belekeverjük a megmaradt tésztába, és halmokban a másik tésztán elosztjuk. Villával egy kicsit márványozzuk. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A forma szélét kicsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és a süteményt hagyjuk kihűlni.
Óvatosan lehúzzuk az eredeti sütőpapírt, és a tortalapot vízszintesen egyszer átvágjuk. Az alsó tortalapot tortatálra tesszük, köré állítjuk a tortagyűrűt vagy a megtisztított forma szélét. A felső tortalapot 16 tortaszeletre vágjuk.

Áfonyás krém:
Az erdei áfonyát szemezzük, megmossuk, keverőpohárba tesszük, pépesítjük, és szűrőn keresztül tálba passzírozzuk. A gyümölcspürét 2 tasak zselatin fix-szel összekeverjük, majd belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a krém elkezd zselésedni, óvatosan beleforgatjuk a tejszínt. A krémet nagy sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és kicsit állni hagyjuk. A krém ¾ részét vastag spirálokban a tortalapra nyomjuk, a maradék krémet félretesszük.

Mousse:
Az áfonyát szemezzük, megmossuk és 16 szemet díszítésnek félreteszünk. A túrót és a mascarponét keverőtálba tesszük, és 1 tasak zselatin fix-szel összekeverjük. Végül belekeverjük a cukrot, a citrom levét és a reszelt citromhéjat. A tejszínt 1 tasak zselatin fix-szel keményre felverjük. Ha a túrós krém elkezd zselésedni, a tejszínt az áfonyával együtt óvatosan beleforgatjuk. A túrómousse-t elosztjuk az áfonyaspirálokon, és elsimítjuk rajta.
A maradék erdei áfonyakrémet 16 halomban a torta tetejére nyomjuk. Áfonyával díszítjük, és a felső tortalap szeleteit legyezőformában rátesszük. A tortát legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
Tálalás előtt lecsatoljuk, és eltávolítjuk a tortagyűrűt. A tortabevonóból kis késsel közvetlenül a tortára és a torta köré forgácsot készítünk.

Tipp:

Használhatunk 500 g fagyasztott erdei áfonyát is, de pépesítés előtt hagyjuk kiolvadni. A színbeli kontraszt miatt fontos, hogy a fehér túrómousse-ban fekete áfonyát és ne erdei áfonyát használjunk.
Erdei áfonyás-túrómousse torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!