Vegán édesburgonyás-pekándiós-fahéjas tekercs
Hozzávalók
Téglalap alakú sütőformához kb. 25x35 cm:
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a mandulaitalt egy lábasban, amíg meleg lesz, vagy mikrohullámú sütőben kb. 40 másodpercig. Tegyük bele a vegán vajat, hogy megolvadjon.
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a barnacukrot, a fahéjat és a sót egy nagyobb tálban. Amikor az édesburgonya kihűlt, lassan keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. A tálat konyharuhával takarjuk le és a tésztát meleg helyen kb. 45-50 percig kelni hagyjuk, amíg a duplájára nem nő.
Töltelék:
A cukrot, a fahéjat és a lágy vajat konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze. Aprítsuk fel a pekándiót.
Formázás:
Enyhén lisztezett felületen a tésztát nyújtsuk kb. 25 x 50 cm-re. A fahéjas-vajas tölteléket kenjük a kinyújtott tésztára, majd a tetején a pekándiót egyenletesen szórjuk el.
Óvatosan tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalától kezdve. A feltekert rudat vágjuk 12 szeletre/tekercsre. Az előkészített tepsibe helyezzük a tekercseket, majd konyharuhával fedjük le. Hagyjuk pihenni további kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részében lévő rácsra és a tekercseket süssük aranybarnára.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra. A tekercsekre csorgassuk juharszirupot, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A tészta sütőtökkel is elkészíthető, ez esetben az édesburgonya helyett használjuk 150 g főtt sütőtököt.
Vegán édesburgonyás-pekándiós-fahéjas tekercs
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Téglalap alakú sütőformához kb. 25x35 cm:
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a mandulaitalt egy lábasban, amíg meleg lesz, vagy mikrohullámú sütőben kb. 40 másodpercig. Tegyük bele a vegán vajat, hogy megolvadjon.
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a barnacukrot, a fahéjat és a sót egy nagyobb tálban. Amikor az édesburgonya kihűlt, lassan keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. A tálat konyharuhával takarjuk le és a tésztát meleg helyen kb. 45-50 percig kelni hagyjuk, amíg a duplájára nem nő.
Töltelék:
A cukrot, a fahéjat és a lágy vajat konyhai robotgéppel (habverő) alaposan keverjük össze. Aprítsuk fel a pekándiót.
Formázás:
Enyhén lisztezett felületen a tésztát nyújtsuk kb. 25 x 50 cm-re. A fahéjas-vajas tölteléket kenjük a kinyújtott tésztára, majd a tetején a pekándiót egyenletesen szórjuk el.
Óvatosan tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalától kezdve. A feltekert rudat vágjuk 12 szeletre/tekercsre. Az előkészített tepsibe helyezzük a tekercseket, majd konyharuhával fedjük le. Hagyjuk pihenni további kb. 25-30 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütő: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részében lévő rácsra és a tekercseket süssük aranybarnára.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után helyezzük a sütőformát egy süteményrácsra. A tekercsekre csorgassuk juharszirupot, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A tészta sütőtökkel is elkészíthető, ez esetben az édesburgonya helyett használjuk 150 g főtt sütőtököt.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?