Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
2024. augusztus 06.Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Előzzük meg a bajt!
Számos hiba kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel. Gondoljunk csak bele, hogy amíg főzés közben könnyedén – de legalábbis általában egyszerűbben – javítható például egy sótlan mártás vagy túl sűrű főzelék, addig a süteményeknél ez nem mindig ilyen magától értetődő. Az első és legfontosabb pont a recept alapos elolvasása. Különösen érdemes odafigyelni a sütési hőfokra, módra, valamint az ajánlott sütési időre. Miután áttanulmányoztuk a receptet, pontosan mérjük ki hozzávalókat, nagy igazság, hogy „szemre” inkább főzni lehet, sütni már nehezebb. Ellenőrizzük, hogy van-e otthon a receptben javasolt méretű sütőforma, ha nincs, próbáljuk meg a saját sütőformánk, tepsink méretéhez igazítani, arányosítani a hozzávalók mennyiségét.
Az összeállítás hibalehetőségei. Mi mindenre figyeljünk a sütemény sütőbe kerüléséig?
A lépések felcserélése vagy a nem megfelelő eszközök használata egyaránt hordozhat magában hibalehetőséget. Melegítsük elő időben a sütőt! Több tésztafajta nem tolerálja jól, ha összeállítás után még sokáig kell várakoznia arra, hogy végre a sütőbe kerülhessen. Nem mindegy az összeállítás sorrendje sem, kövessük a receptleírást, és a precízen kimért hozzávalókat megfelelő sorrendben tegyük a keverőtálba! A lisztet például először elegyítenünk kell az instant élesztővel vagy a sütőporral, a tojásfehérjehab tésztához forgatása viszont csak az egyik végső mozzanat lehet, hogy ne törjön össze.
Hasonlóan az sem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk és mennyi ideig. Könnyen túlkeverhető a tészta, vagy például az előbb már említett tojásfehérjehab is csak óvatosan, spatulával adható a többi hozzávalóhoz. Tartsuk be a keverési, összedolgozási időket, okkal ír a recept egyszer fél perc gyors keverést, egyszer pedig 5 perc dagasztást!
Az összetevők hőmérsékletére szintén ügyeljünk, számít, hogy hideg vagy langyos a tej, hideg vagy lágy vaj. Tartsuk be a recept utasításait a sütőforma előkészítésére vonatkozóan is! Piskóta esetén például a forma oldalát sosem kenjük ki zsiradékkal. A „Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!” mondat nem véletlenül kerül bele a receptleírásokba. Minden sütő kissé másképp süt, nézzünk rá gyakran a sütinkre, de lehetőleg – hacsak nem írja a recept – ne nyitogassuk a sütőajtót!
Ha már megtörtént a baj, így korrigáljunk
A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy nem épp olyan sütemény bukkan elő a sütőből, mint amire számítottunk. Nyers maradt a tészta közepe? Már régóta a sütőben van a süteményünk, de még nem az igazi? Amennyiben a tűpróba eredménye ragacsos állagú tészta, tovább kell sütnünk a sütinket. Ilyenkor jó szolgálatot tehet az alufólia, takarjuk le vele a tetejét, hogy ne piruljon, égjen meg, amíg belül átsül. Az is könnyedén megelőzhető, hogy a tészta vizes, „szalonnás” állagú legyen: helyezzük rácsra, és így hagyjuk kihűlni.
Mit tehetünk, ha lapos maradt a piskóta, netán túlságosan morzsálódik? Ebben az esetben vágjuk kis darabokra vagy morzsoljuk szét a tésztát, és használjuk fel pohárkrémekhez keksz, babapiskóta helyett, vagy krémekkel összedolgozva a morzsát készítsünk cake popot (sütinyalókát) vagy kókuszgolyóhoz hasonló desszerteket. Szárazabb a kelleténél a kész tészta? Szurkáljuk meg, itassuk át sziruppal, így még plusz ízt is adhatunk neki.
Kirepedt a muffin vagy a gyümölcskenyér? Rejtsük el! A muffint alakítsuk át cupcake-ké, azaz koronázzuk meg ízben harmonizáló krémmel, garantáltan fel fogja dobni a külsejét. Repedezett tetejű sütik esetén mázakban (például csokoládé, tojáslikőrös vagy frissítő citrommáz), öntetekben is gondolkozhatunk, de néha még egy alapos porcukorszórás is megmenti a helyzetet. Tortáknál jól takar a fondant és a marcipán bevonat. Ha felpúposodik a piskóta teteje, késsel vágjuk egyenesre, a krémek, bevonatok el fogják rejteni a turpisságot.
Végezetül említsük meg, hogy bizonyos állagok utólag is javíthatók, korrigálhatók. A túl nehéz, sűrű krém, töltelék lazítható, például tejszínhabbal. Ha a tejszínhabunk nem elég kemény, segít a habfixáló, a túlságosan folyékony krémet pedig a melegítés nélkül, közvetlenül hozzákeverhető zselatin fix mentheti meg.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.