Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

Dátum 2024. szeptember 06.

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Nem mai sütemény! A krémest évszázadok óta szeretjük

Az első magyar krémes receptje a 16. századból származik. Igaz, ez még korántsem az a sütemény volt, amit ma krémesnek hívunk, mindenesetre szerepelt a receptben tészta és tojásos-tejszínes krém, azaz a fő jegyek felfedezhetők voltak benne. A 19. századi szakács- és cukrászkönyvekben említett krémesek már jobban hasonlítottak a napjainkban ismert formájára. Czifray István 1840-ben megjelent művében jegyzi a „Vaníliás pástétom” receptjét, amelyben a tejszínes, lisztes, tojássárgájás, vaníliás és cukros főzött krémet nyers vajastésztára simította, befedte, és így együtt sütötte készre. Az 1800-as évek végén Dobos C. József előszeretettel választott klasszikus főzött krémet süteményreceptjeihez, a 20. század elején napvilágra került könyvekben pedig egyre általánosabbá váltak a krémesek, azonban ezek receptúrája még különbözött a maiaktól. Maga a főzött sárgakrém is létezett már ekkor, de nem terjedt el általánosan.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
53 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
41 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

1930-as évek: színre lépett a ma ismert krémes

Magyar Elek 1932-ben publikált krémes pitéje viszont már szinte úgy készült, mint napjaink krémesei. Ekkortájt a Dr. Oetker is ajánlott krémes recepteket, kiadványaiból a háziasszonyok megismerhették a „Krémeslepény” és a „Krémszeletek vajastésztából” címeket viselő recepteket. A „Krémeslepény” tésztája egyfajta rétestészta volt lisztből, tojássárgájából, sóból, citromléből, hájból és Dr. Oetker-féle „Backin” sütőporból összeállítva, krémje pedig „Dibona” vaníliás krémporból készült cukorral és tejjel felfőzve, tojásfehérjehabbal lazítva. A krémet két készre sült tésztalap közé kenték, tetejét vaníliás cukorral meghintették, és szeletekre vágva tálalták, tehát már nem nyers tésztalapokat sütöttek meg a krémmel együtt. A „Krémszeletek vajastésztából” recept hasonlított az előbbihez, ám a tetejére nem vaníliás cukor, hanem cukormáz került.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
86 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Dr. Oetker termékekkel gyerekjáték krémest sütni

Napjainkban a Dr. Oetker termékek segítségével könnyen és rövidebb idő alatt készíthetjük el a cukrászdai minőségű klasszikus krémest. A házilag összeállított tésztát kiválthatjuk friss, sütésre kész Dr. Oetker Leveles tésztával, a krémet megfőzhetjük vaníliaízű Dr. Oetker Eredeti pudingból vagy bourbon vaníliás Prémium Pudingból, a tejszínhab tartóssá tételéhez a Dr. Oetker Habfixáló járul hozzá, vagy Dr. Oetker Habport is választhatunk. Sőt! A Dr. Oetker Házi Krémes krém még jobban leegyszerűsíti a sütikészítés folyamatát, hiszen nem kell főzni, csak hideg tejjel felverni. A kevésbé édes krémek kedvelőinek pedig jó hír, hogy a krémport beszerezhetik cukorcsökkentett változatban is. A fenti termékek felhasználásával a különlegességekre nyitottak nemcsak klasszikust krémest süthetnek, hanem akár mézzel, almával, gesztenyével, sütőtökkel dúsított változatot, kijevi, amerikai, hartyáni krémest, vagy a franciák tradicionális süteményét, a habkönnyű mille feuille, azaz „ezerlevelű” desszertet is megalkothatják otthon.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
52 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!