Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
2024. szeptember 06.A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Nem mai sütemény! A krémest évszázadok óta szeretjük
Az első magyar krémes receptje a 16. századból származik. Igaz, ez még korántsem az a sütemény volt, amit ma krémesnek hívunk, mindenesetre szerepelt a receptben tészta és tojásos-tejszínes krém, azaz a fő jegyek felfedezhetők voltak benne. A 19. századi szakács- és cukrászkönyvekben említett krémesek már jobban hasonlítottak a napjainkban ismert formájára. Czifray István 1840-ben megjelent művében jegyzi a „Vaníliás pástétom” receptjét, amelyben a tejszínes, lisztes, tojássárgájás, vaníliás és cukros főzött krémet nyers vajastésztára simította, befedte, és így együtt sütötte készre. Az 1800-as évek végén Dobos C. József előszeretettel választott klasszikus főzött krémet süteményreceptjeihez, a 20. század elején napvilágra került könyvekben pedig egyre általánosabbá váltak a krémesek, azonban ezek receptúrája még különbözött a maiaktól. Maga a főzött sárgakrém is létezett már ekkor, de nem terjedt el általánosan.
1930-as évek: színre lépett a ma ismert krémes
Magyar Elek 1932-ben publikált krémes pitéje viszont már szinte úgy készült, mint napjaink krémesei. Ekkortájt a Dr. Oetker is ajánlott krémes recepteket, kiadványaiból a háziasszonyok megismerhették a „Krémeslepény” és a „Krémszeletek vajastésztából” címeket viselő recepteket. A „Krémeslepény” tésztája egyfajta rétestészta volt lisztből, tojássárgájából, sóból, citromléből, hájból és Dr. Oetker-féle „Backin” sütőporból összeállítva, krémje pedig „Dibona” vaníliás krémporból készült cukorral és tejjel felfőzve, tojásfehérjehabbal lazítva. A krémet két készre sült tésztalap közé kenték, tetejét vaníliás cukorral meghintették, és szeletekre vágva tálalták, tehát már nem nyers tésztalapokat sütöttek meg a krémmel együtt. A „Krémszeletek vajastésztából” recept hasonlított az előbbihez, ám a tetejére nem vaníliás cukor, hanem cukormáz került.
Dr. Oetker termékekkel gyerekjáték krémest sütni
Napjainkban a Dr. Oetker termékek segítségével könnyen és rövidebb idő alatt készíthetjük el a cukrászdai minőségű klasszikus krémest. A házilag összeállított tésztát kiválthatjuk friss, sütésre kész Dr. Oetker Leveles tésztával, a krémet megfőzhetjük vaníliaízű Dr. Oetker Eredeti pudingból vagy bourbon vaníliás Prémium Pudingból, a tejszínhab tartóssá tételéhez a Dr. Oetker Habfixáló járul hozzá, vagy Dr. Oetker Habport is választhatunk. Sőt! A Dr. Oetker Házi Krémes krém még jobban leegyszerűsíti a sütikészítés folyamatát, hiszen nem kell főzni, csak hideg tejjel felverni. A kevésbé édes krémek kedvelőinek pedig jó hír, hogy a krémport beszerezhetik cukorcsökkentett változatban is. A fenti termékek felhasználásával a különlegességekre nyitottak nemcsak klasszikust krémest süthetnek, hanem akár mézzel, almával, gesztenyével, sütőtökkel dúsított változatot, kijevi, amerikai, hartyáni krémest, vagy a franciák tradicionális süteményét, a habkönnyű mille feuille, azaz „ezerlevelű” desszertet is megalkothatják otthon.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.