Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

A családi receptek velünk élnek

Szokták mondani, hogy egy jó recept generációról generációra száll, sok család őrizget számára felbecsülhetetlen értékű, kézzel írt szakácskönyvet a nagyitól vagy déditől. A megsárgult lapok receptjei, praktikái azonban sosem kőbe vésettek, együtt fejlődnek, alakulnak az épp aktuális trendekkel.

Egészségtudatos választás, ha az eredetihez képest kevesebb cukorral vagy cukormentesen készítjük a süteményeket (esetleg alternatív édesítőszereket választunk), az ételérzékenységgel élők a hagyományos édességek glutén-, laktóz- vagy például tojásmentes verzióival kísérleteznek, illetve egyre jobban keresettek a vegán táplálkozásba beilleszthető újragondolt sütemények is. De nem szükséges ennyire messzire mennünk, az aktuális trend, közízlés eleve meghozza a kísérletező kedvet: tartsuk meg az alapokat, de újítsunk is rajta!

Csempésszünk új ízeket a receptbe!

Közhelynek hangzik, ám igaz: hagyatkozzunk a fantáziánkra! Elhagyhatunk egy hozzávalót a receptből, kicserélhetjük valami másra, vagy adhatunk hozzá pár extrát, legyen az plusz gyümölcs vagy szokatlan fűszer. Vegyük példának a nagyi almás pitéjét! Az omlós tésztában a búzalisztet miért ne cserélhetnénk ki őrölt mandulára, mandulalisztre? Ízben tökéletesen passzol és így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A tölteléke lehet alma, körte, birsalma, akár keverve. 

Az igazán különleges összhatáshoz érdemes körülnézni a fűszeres polcon, az itthon „egzotikusnak” számító kínai ötfűszer-keverék remek választás, hiszen a csillagánizs, a szecsuáni bors, a fahéj, az édeskömény és a szegfűszeg remekül harmonizál az almával, körtével. Hasonló gondolatmenetet követve a klasszikus tiramisut elvihetjük formabontó búzasörös, sós pereces irányba, vagy kínálhatjuk a tradicionális prószát baracklekvár helyett narancsöntettel. Sőt a madártej karaktere is mennyire más lesz, ha bogyós gyümölcsökkel tálaljuk!

Klasszikus édességek új formában

Úgy is dönthetünk, hogy a klasszikus ízek megtartása vagy átalakítása mellett a sütemény, desszert formavilágát változtatjuk meg. Erre talán a legnépszerűbb megoldás az, ha a kiválasztott finomságot pohárkrémnek, pohárdesszertnek álmodjuk meg. Flódniból flódni pohárdesszert? Ugye, milyen jól hangzik? Vagy készüljön inkább kókuszgolyó, a feljebb már említett almás pite, sajttorta, stollen pohárban újragondolva? Mennyi lehetőséget tartogat a Rákóczi túrós lepény is! Lehet belőle pohárdesszert, muffin, torta, palacsintatorony, és ugyanígy átalakulhat muffinná a rigójancsi, a pizza, a sajtburger is. Ötletes újítás a sacher sütinyalóka, a habcsóktekercs, fagylaltok, jégkrémek a klasszikus sütemények ízvilágával készítve, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Kísérletezzünk bátran a régi, örökölt receptekkel, egy-egy modern csavarral csak még finomabb, különlegesebb és egyedibb lesz a süteményünk!

Hogyan újíthatok meg családi süteményreceptet?
Lehet régi receptből gluténmentes süteményt csinálni?
Milyen édesítőket használhatok cukor helyett régi receptekhez?
Hogyan tegyem vegánná a régi süteményeket?
Milyen új ízek illenek a klasszikus almás pitéhez?
Át lehet alakítani klasszikus sütit pohárdesszertté?
Milyen formában tálalhatok újra egy hagyományos süteményt?
Miért érdemes megőrizni a régi családi recepteket?
Hogyan lehet egészségesebb egy régi recept?
Mi a legegyszerűbb módja egy klasszikus sütemény modernizálásának?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!