Vegán áfonyás fonott kalács
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (25 x 11 cm):
vegán margarin
Tésztához:
200 ml mandulaital
50 g vegán margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Töltelékhez:
50 g szeletelt mandula
Kb. 200 g áfonyalekvár
Elkészítés
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük. A mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A mandulaitalt felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 50 x 25 cm) nyújtjuk. A tésztalapot megkenjük áfonyalekvárral, és megszórjuk a mandulával. A tésztát a rövidebb oldaláról feltekerjük. A tekercset hosszában középen éles késsel egyszer teljesen átvágjuk. A két tésztaköteget a vágott felével felfelé egymás köré tekerjük, és a formába fektetjük. A tésztát még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-25 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát rácson a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt kivesszük a formából, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
A mandulaitalt felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 50 x 25 cm) nyújtjuk. A tésztalapot megkenjük áfonyalekvárral, és megszórjuk a mandulával. A tésztát a rövidebb oldaláról feltekerjük. A tekercset hosszában középen éles késsel egyszer teljesen átvágjuk. A két tésztaköteget a vágott felével felfelé egymás köré tekerjük, és a formába fektetjük. A tésztát még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-25 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát rácson a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt kivesszük a formából, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Tippek:
A süteményt lefagyaszthatjuk.
Gyümölcsös töltelék helyett keverjünk habosra 75 g lágy vegán margarint, 75 g cukrot és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt a tölteléket egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztalapon.
Gyümölcsös töltelék helyett keverjünk habosra 75 g lágy vegán margarint, 75 g cukrot és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt a tölteléket egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztalapon.
Kedvencnek jelölöm
Vegán áfonyás fonott kalács
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (25 x 11 cm):
vegán margarin
Tésztához:
200 ml mandulaital
50 g vegán margarin
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Töltelékhez:
50 g szeletelt mandula
Kb. 200 g áfonyalekvár
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük. A mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A mandulaitalt felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 50 x 25 cm) nyújtjuk. A tésztalapot megkenjük áfonyalekvárral, és megszórjuk a mandulával. A tésztát a rövidebb oldaláról feltekerjük. A tekercset hosszában középen éles késsel egyszer teljesen átvágjuk. A két tésztaköteget a vágott felével felfelé egymás köré tekerjük, és a formába fektetjük. A tésztát még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-25 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát rácson a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt kivesszük a formából, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
A mandulaitalt felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 50 x 25 cm) nyújtjuk. A tésztalapot megkenjük áfonyalekvárral, és megszórjuk a mandulával. A tésztát a rövidebb oldaláról feltekerjük. A tekercset hosszában középen éles késsel egyszer teljesen átvágjuk. A két tésztaköteget a vágott felével felfelé egymás köré tekerjük, és a formába fektetjük. A tésztát még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20-25 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát rácson a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 42-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt kivesszük a formából, sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Tippek:
A süteményt lefagyaszthatjuk.
Gyümölcsös töltelék helyett keverjünk habosra 75 g lágy vegán margarint, 75 g cukrot és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt a tölteléket egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztalapon.
Gyümölcsös töltelék helyett keverjünk habosra 75 g lágy vegán margarint, 75 g cukrot és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt a tölteléket egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztalapon.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?