Mákos béles
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 18x25 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sütőport, és elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a tejfölt, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd közepes fokozaton, kb. 3 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, egyesével frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
Töltelék:
Egy lábasba öntjük a tejet, és megolvasztjuk benne a margarint. Hozzákeverjük az őrölt mákot, a kétféle cukrot és a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. Először a tojássárgájákat keverjük a langyosra hűlt töltelékhez, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen két akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi mérete. Az egyik tésztalapot a tepsibe helyezzük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a szilvalekvárral. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik tésztalappal, lekenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsivel együtt rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Mákos béles
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 18x25 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sütőport, és elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a tejfölt, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd közepes fokozaton, kb. 3 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, egyesével frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
Töltelék:
Egy lábasba öntjük a tejet, és megolvasztjuk benne a margarint. Hozzákeverjük az őrölt mákot, a kétféle cukrot és a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. Először a tojássárgájákat keverjük a langyosra hűlt töltelékhez, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen két akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi mérete. Az egyik tésztalapot a tepsibe helyezzük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a szilvalekvárral. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik tésztalappal, lekenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsivel együtt rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?