Sütőtökös krémes
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Sütőtökös réteghez:
Krémhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű leveles tésztát kitekerjük, keresztben kettévágjuk, és mindkét lapot kb. 20x30 cm méretűre nyújtjuk. A lapokat tepsibe helyezzük, az egyik lapot egészben hagyjuk, a másikat pedig kb. 12 egyforma méretű darabra vágjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztákat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálra fektetjük, és sütőkeretet helyezünk köré.
Sütőtökös réteg:
A pudingport kb. 150 ml tejjel, a kétféle cukorral és az őrölt fahéjjal simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport, valamint a sütőtökpürét. Visszatesszük a tűzhelyre, és kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás alapján beáztatjuk, majd enyhén kinyomkodjuk, és kevergetés közben a még forró krémben feloldjuk. Frissentartó fóliával lefedjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd egyenletesen a tésztalapra simítjuk. Miután kihűlt, betesszük a hűtőbe legalább 45 percre.
Krém:
A hideg tejet magas falú keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 percig habosra keverjük, majd a sütőtökös rétegen egyenletesen elsimítjuk.
A hideg habtejszínt felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a habfixálót, és kemény habbá verjük. A tejszínhabot a krémen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a felvágott tésztalapokat. A süteményt tálalásig (minimum 3-4 órára vagy egy éjszakára) hűtőbe helyezzük, majd szeletekre vágva, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Sütőtökös krémes
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Sütőtökös réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű leveles tésztát kitekerjük, keresztben kettévágjuk, és mindkét lapot kb. 20x30 cm méretűre nyújtjuk. A lapokat tepsibe helyezzük, az egyik lapot egészben hagyjuk, a másikat pedig kb. 12 egyforma méretű darabra vágjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztákat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálra fektetjük, és sütőkeretet helyezünk köré.
Sütőtökös réteg:
A pudingport kb. 150 ml tejjel, a kétféle cukorral és az őrölt fahéjjal simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport, valamint a sütőtökpürét. Visszatesszük a tűzhelyre, és kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A zselatinlapokat a csomagoláson található leírás alapján beáztatjuk, majd enyhén kinyomkodjuk, és kevergetés közben a még forró krémben feloldjuk. Frissentartó fóliával lefedjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd egyenletesen a tésztalapra simítjuk. Miután kihűlt, betesszük a hűtőbe legalább 45 percre.
Krém:
A hideg tejet magas falú keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 percig habosra keverjük, majd a sütőtökös rétegen egyenletesen elsimítjuk.
A hideg habtejszínt felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a habfixálót, és kemény habbá verjük. A tejszínhabot a krémen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a felvágott tésztalapokat. A süteményt tálalásig (minimum 3-4 órára vagy egy éjszakára) hűtőbe helyezzük, majd szeletekre vágva, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?