Hartyáni krémes
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Krémhez:
Összeállításhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a kakaóval egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a folyékony mézet és a tojásokat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton sima felületű tésztává dogozzuk, közben apránként a tejet is hozzáadjuk. A tésztát elfelezzük, egyesével frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30-40 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztadarabokat egyesével, lisztezett felületen kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, sodrófára feltekerve az előkészített tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 7-9 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztalapokat a tepsivel együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik tésztalapot egy tálcára tesszük, és sütőkeretet vagy a csatos tepsi oldalát köré helyezzük.
Krém és összeállítás:
A frissen főzött presszókávét a rum aromával és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a hideg tejet egy magas falú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 perc alatt habosra keverjük, majd a felét a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A babapiskótákat egyesével, röviden megmártjuk a kihűlt kávéban, majd sorban kirakjuk a krémre. A babapiskótás rétegen elkenjük a krém másik felét. A másik tésztalapot egyenlő méretű téglalapokra vagy négyzetekre vágjuk (annyira, ahány szeletre vágni szeretnénk a süteményt), és kirakjuk velük a krém tetejét.
A süteményt legalább 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a sütőkeretet vagy a csatos formát eltávolítjuk a süteményről, és a felvágott tésztalapok mentén felszeleteljük.
Tippek:
A kávét ízesíthetjük likőrrel, pl. amarettóval.
Hartyáni krémes
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Összeállításhoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a kakaóval egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a folyékony mézet és a tojásokat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton sima felületű tésztává dogozzuk, közben apránként a tejet is hozzáadjuk. A tésztát elfelezzük, egyesével frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30-40 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztadarabokat egyesével, lisztezett felületen kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, sodrófára feltekerve az előkészített tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és a tésztalapokat megsütjük.
Sütési idő: kb. 7-9 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tésztalapokat a tepsivel együtt rácsra helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik tésztalapot egy tálcára tesszük, és sütőkeretet vagy a csatos tepsi oldalát köré helyezzük.
Krém és összeállítás:
A frissen főzött presszókávét a rum aromával és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a hideg tejet egy magas falú keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a krémport, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton minimum 3 perc alatt habosra keverjük, majd a felét a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A babapiskótákat egyesével, röviden megmártjuk a kihűlt kávéban, majd sorban kirakjuk a krémre. A babapiskótás rétegen elkenjük a krém másik felét. A másik tésztalapot egyenlő méretű téglalapokra vagy négyzetekre vágjuk (annyira, ahány szeletre vágni szeretnénk a süteményt), és kirakjuk velük a krém tetejét.
A süteményt legalább 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a sütőkeretet vagy a csatos formát eltávolítjuk a süteményről, és a felvágott tésztalapok mentén felszeleteljük.
Tippek:
A kávét ízesíthetjük likőrrel, pl. amarettóval.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?