Mini, bogyós gyümölcstorta
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Morzsa tésztához:
Piskóta tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, a cukrot és a vajat vagy margarint egy keverőtálba, és keverjük konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává. Nyomjuk a tésztát a megjelölt körbe, hogy alapot képezzen. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az alapot a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt tepsi felét (35x20 cm) kenjük meg zsiradékkal, és béleljük ki sütőpapírral. A két nyitott oldalt gyűrjük be, hogy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat tegyük egy keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig verjük habosra. A vaníliás cukorral elkevert cukrot 1 percig keverjük bele, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát – 1 púpozott evőkanálnyi kivételével – tegyük a tepsibe és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztát ételfestékkel színezzük rózsaszínűre. Öntsük a tésztát egy kis fagyasztózacskóba, vágjunk le egy kis sarkot, és össze-vissza (indákat formázva) nyomjuk a világos tésztára. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Óvatosan vegyük ki a piskótát, fordítsuk ki közvetlenül a munkafelületre, és hagyjuk kihűlni a sütőpapírral együtt.
Helyezzük a tésztalapot egy nagy lapos tányérra és vágjuk a piskótatésztát 4 csíkra (kb. 35 x 5 cm).
Krém:
Válogassuk át a bogyókat, ha szükséges, mossuk meg. Keverjük össze a tejfölt a porcukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A tejszínt az expressz zselatinfix-el verjük kemény habbá, és keverjük a tejfölbe.
A krémet egyenletesen kenjük el a csíkokra, és rendezzük el a bogyós gyümölcsöket a tetején. Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen az alap közepére. Folytassuk a többi csík körbetekerését, mindig az előző csíktól kezdve. Vágjuk le a felesleges tésztát. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Szedjük le a bogyókat, ha szükséges, mossuk meg. A kissé nedves bogyókat hempergessük cukorba. Helyezzük a bogyókat a tortára és tálaljuk.
Mini, bogyós gyümölcstorta
Hozzávalók
kb. 6 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Morzsa tésztához:
Piskóta tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, a cukrot és a vajat vagy margarint egy keverőtálba, és keverjük konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává. Nyomjuk a tésztát a megjelölt körbe, hogy alapot képezzen. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az alapot a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt tepsi felét (35x20 cm) kenjük meg zsiradékkal, és béleljük ki sütőpapírral. A két nyitott oldalt gyűrjük be, hogy peremet képezzen.
Piskóta tészta:
A tojásokat tegyük egy keverőtálba és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig verjük habosra. A vaníliás cukorral elkevert cukrot 1 percig keverjük bele, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük bele. A tésztát – 1 púpozott evőkanálnyi kivételével – tegyük a tepsibe és simítsuk el a tetejét. A maradék tésztát ételfestékkel színezzük rózsaszínűre. Öntsük a tésztát egy kis fagyasztózacskóba, vágjunk le egy kis sarkot, és össze-vissza (indákat formázva) nyomjuk a világos tésztára. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a piskótát.
Sütési idő: kb. 9-10 perc
Óvatosan vegyük ki a piskótát, fordítsuk ki közvetlenül a munkafelületre, és hagyjuk kihűlni a sütőpapírral együtt.
Helyezzük a tésztalapot egy nagy lapos tányérra és vágjuk a piskótatésztát 4 csíkra (kb. 35 x 5 cm).
Krém:
Válogassuk át a bogyókat, ha szükséges, mossuk meg. Keverjük össze a tejfölt a porcukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A tejszínt az expressz zselatinfix-el verjük kemény habbá, és keverjük a tejfölbe.
A krémet egyenletesen kenjük el a csíkokra, és rendezzük el a bogyós gyümölcsöket a tetején. Tekerjük fel az első csíkot, és helyezzük függőlegesen az alap közepére. Folytassuk a többi csík körbetekerését, mindig az előző csíktól kezdve. Vágjuk le a felesleges tésztát. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Szedjük le a bogyókat, ha szükséges, mossuk meg. A kissé nedves bogyókat hempergessük cukorba. Helyezzük a bogyókat a tortára és tálaljuk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?