Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Édes egérkék

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Tésztához:

150 ml tej
75 g vaj vagy margarin
450 g búzaliszt
75 g cukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej

Díszítéshez:

kb. 20 szem mazsola
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit sütőpapírral béleljük. A tejet egy lábasban felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Az édes egérkék sütemény jól fagyasztható. Miután kiolvadt, a legjobb, ha 5 percre sütőbe tesszük a megadott sütési hőmérsékleten.
Édes egérkék

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!