Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
Házias sütemények, családi kedvencek
Nincs vendégvárás egy-két tepsi finom sütemény nélkül! Készüljön olyan, amit mi, vendéglátók, és jó eséllyel meghívottaink is kedvelni fognak. Ha körbenézünk a retró édességek palettáján, bizony van miből választani! Indítsuk a sort a szeletekkel, néhány ismertebb közülük a Lajcsi szelet (kakaós tésztarétegek között vaníliás és puncs ízű krém), a puncsszelet, a Zsuzsi szelet (kakaós tészta vaníliás krémmel), valamint a rumos-baracklekváros töltelékkel sütött Kata szelet, amelynek a tetejére még egy csillogó tojásfehérjehab-réteg is került. Ünnepi alkalmakkor gyakran került az asztalra pudingkrémes métereskalács vagy szintén pudingos, idénygyümölcsökkel kirakott, fényes tortazselével dekorált gyümölcstorta. Népszerűek voltak a piskótatekercsek és a túrós sütemények is, például a reszelt túrós és a Fanta vagy Mirinda szeletnek hívott „üdítős” süti.
Lakodalmas édességek
A régi lakodalmas sütemények nemcsak finomak, hanem látványosak is, az esküvők fénypontjainak számítottak. Aprólékos, precíz munkát kíván a a lakodalmas barack: a gyúrt tésztából gömböket sütünk, a kész gömböket felezzük, kivájjuk, betöltjük – így alakítva ki a barackot és a barackmagot –, majd összeragasztjuk és ételszínezékkel őszibarack színűre festjük. Hasonlóan dekoratív küllemmel bír a non plus ultra, a néró teasütemény vagy a vaníliakrémmel összeragasztott, rummal ízesített, kakaós tésztájú dió sütemény. Gyakran készült mézes krémes, hatlapos, zserbó, illetve apró, édes kiflik és dióhabos kosárka. Persze ahány ház, tájegység, annyi szokás, a sort még hosszan lehetne folytatni.
A büféasztalok, zsúrok sztárjai
A lista itt sem rövid, kezdjük talán a gyerekzsúrok kihagyhatatlan, pikk-pakk összeállítható kedvencével, a darált kekszből „gyurmázott” kókuszgolyóval. Van, aki tesz egy-egy szem meggybefőttet is a közepébe. A színpompás mázakkal bevont mignon, a klasszikus isler szintén népszerűnek számított, és a kakaós krémmel töltött téli fagyi is. Az édes sütemények mellett a sós delegáció sem maradt el: többféle pogácsa, sajtos roló, sajtos rúd és a nehéz, sós teasütemény, amelynek a tetejét szezámmaggal, mákkal, köménymaggal szórjuk meg. Pogácsából kedveltük – és a mai napig kedveljük – a tepertőset, a burgonyásat vagy a juhtúrósat. Mindezek mellett elmaradhatatlanok voltak még a zsúrszendvicsek, amelyekhez az alapként szolgáló kenyérféle akár otthon is készülhetett.