Retró vendégváró sütemények

Dátum 2024. július 05.

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Házias sütemények, családi kedvencek

Nincs vendégvárás egy-két tepsi finom sütemény nélkül! Készüljön olyan, amit mi, vendéglátók, és jó eséllyel meghívottaink is kedvelni fognak. Ha körbenézünk a retró édességek palettáján, bizony van miből választani! Indítsuk a sort a szeletekkel, néhány ismertebb közülük a Lajcsi szelet (kakaós tésztarétegek között vaníliás és puncs ízű krém), a puncsszelet, a Zsuzsi szelet (kakaós tészta vaníliás krémmel), valamint a rumos-baracklekváros töltelékkel sütött Kata szelet, amelynek a tetejére még egy csillogó tojásfehérjehab-réteg is került. Ünnepi alkalmakkor gyakran került az asztalra pudingkrémes métereskalács vagy szintén pudingos, idénygyümölcsökkel kirakott, fényes tortazselével dekorált gyümölcstorta. Népszerűek voltak a piskótatekercsek és a túrós sütemények is, például a reszelt túrós és a Fanta vagy Mirinda szeletnek hívott „üdítős” süti.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lakodalmas édességek

A régi lakodalmas sütemények nemcsak finomak, hanem látványosak is, az esküvők fénypontjainak számítottak. Aprólékos, precíz munkát kíván a a lakodalmas barack: a gyúrt tésztából gömböket sütünk, a kész gömböket felezzük, kivájjuk, betöltjük – így alakítva ki a barackot és a barackmagot –, majd összeragasztjuk és ételszínezékkel őszibarack színűre festjük. Hasonlóan dekoratív küllemmel bír a non plus ultra, a néró teasütemény vagy a vaníliakrémmel összeragasztott, rummal ízesített, kakaós tésztájú dió sütemény. Gyakran készült mézes krémes, hatlapos, zserbó, illetve apró, édes kiflik és dióhabos kosárka. Persze ahány ház, tájegység, annyi szokás, a sort még hosszan lehetne folytatni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
41 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
107 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A büféasztalok, zsúrok sztárjai

A lista itt sem rövid, kezdjük talán a gyerekzsúrok kihagyhatatlan, pikk-pakk összeállítható kedvencével, a darált kekszből „gyurmázott” kókuszgolyóval. Van, aki tesz egy-egy szem meggybefőttet is a közepébe. A színpompás mázakkal bevont mignon, a klasszikus isler szintén népszerűnek számított, és a kakaós krémmel töltött téli fagyi is. Az édes sütemények mellett a sós delegáció sem maradt el: többféle pogácsa, sajtos roló, sajtos rúd és a nehéz, sós teasütemény, amelynek a tetejét szezámmaggal, mákkal, köménymaggal szórjuk meg. Pogácsából kedveltük – és a mai napig kedveljük – a tepertőset, a burgonyásat vagy a juhtúrósat. Mindezek mellett elmaradhatatlanok voltak még a zsúrszendvicsek, amelyekhez az alapként szolgáló kenyérféle akár otthon is készülhetett.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
57 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!