
Túrós-juhtúrós pogácsa



Hozzávalók
Tésztához:
250 g búzaliszt
250 g vaj vagy margarin
125 g félzsíros túró
125 g krémes juhtúró
1 db tojás (M-es)
1 csapott teáskanál (5 g) só
Kenéshez:
1 db tojás (M-es)
Elkészítés
Elkészítés:
A Túrós-juhtúrós pogácsa hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, a juhtúrót, a tojást és a sót. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Először behajtjuk az egyik oldalát, majd ráhajtjuk a vele szemben lévő oldalt. Hasonlóan ráhajtogatjuk a másik két oldalt is, egy vastag négyzetet fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá. A hajtogatást és a nyújtást (pihentetéssel együtt) még kétszer megismételjük úgy, hogy a hajtogatás iránya és sorrendje mindig azonos legyen.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és közepes méretű (kb. 3,5-4 cm ⌀) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra. A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, a juhtúrót, a tojást és a sót. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Először behajtjuk az egyik oldalát, majd ráhajtjuk a vele szemben lévő oldalt. Hasonlóan ráhajtogatjuk a másik két oldalt is, egy vastag négyzetet fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá. A hajtogatást és a nyújtást (pihentetéssel együtt) még kétszer megismételjük úgy, hogy a hajtogatás iránya és sorrendje mindig azonos legyen.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és közepes méretű (kb. 3,5-4 cm ⌀) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra. A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A pogácsaszaggatót mártsuk lisztbe, így könnyebb lesz kiszaggatni a pogácsákat.
A felvert tojást keverjük el egy kiskanál tejföllel, így szép barna színt kap.
A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét díszíthetjük köménymaggal, szezámmaggal, reszelt parmezánnal, vagy egyéb finomra reszelt kemény/félkemény sajttal.
A felvert tojást keverjük el egy kiskanál tejföllel, így szép barna színt kap.
A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét díszíthetjük köménymaggal, szezámmaggal, reszelt parmezánnal, vagy egyéb finomra reszelt kemény/félkemény sajttal.

Kedvencnek jelölöm

Túrós-juhtúrós pogácsa
Hozzávalók
kb. 25 darab elkészítéséhez
Tésztához:
250 g búzaliszt
250 g vaj vagy margarin
125 g félzsíros túró
125 g krémes juhtúró
1 db tojás (M-es)
1 csapott teáskanál (5 g) só
Kenéshez:
1 db tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A Túrós-juhtúrós pogácsa hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, a juhtúrót, a tojást és a sót. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Először behajtjuk az egyik oldalát, majd ráhajtjuk a vele szemben lévő oldalt. Hasonlóan ráhajtogatjuk a másik két oldalt is, egy vastag négyzetet fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá. A hajtogatást és a nyújtást (pihentetéssel együtt) még kétszer megismételjük úgy, hogy a hajtogatás iránya és sorrendje mindig azonos legyen.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és közepes méretű (kb. 3,5-4 cm ⌀) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra. A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, a juhtúrót, a tojást és a sót. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Először behajtjuk az egyik oldalát, majd ráhajtjuk a vele szemben lévő oldalt. Hasonlóan ráhajtogatjuk a másik két oldalt is, egy vastag négyzetet fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá. A hajtogatást és a nyújtást (pihentetéssel együtt) még kétszer megismételjük úgy, hogy a hajtogatás iránya és sorrendje mindig azonos legyen.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)
A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és közepes méretű (kb. 3,5-4 cm ⌀) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra. A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A pogácsaszaggatót mártsuk lisztbe, így könnyebb lesz kiszaggatni a pogácsákat.
A felvert tojást keverjük el egy kiskanál tejföllel, így szép barna színt kap.
A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét díszíthetjük köménymaggal, szezámmaggal, reszelt parmezánnal, vagy egyéb finomra reszelt kemény/félkemény sajttal.
A felvert tojást keverjük el egy kiskanál tejföllel, így szép barna színt kap.
A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét díszíthetjük köménymaggal, szezámmaggal, reszelt parmezánnal, vagy egyéb finomra reszelt kemény/félkemény sajttal.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?