Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzazsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

16 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
200 ml meleg víz

Szóráshoz:

10 g lenmag
10 g szezámmag
10 g napraforgómag
10 g mák
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.

Tippek:

A tekercsek, zsemlék tetejére tetszés szerint szórhatunk:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.
Tönkölybúzazsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!