Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzazsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

16 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Élesztős tésztához:

200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
250 g búzaliszt
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
200 ml meleg víz

Szóráshoz:

10 g lenmag
10 g szezámmag
10 g napraforgómag
10 g mák
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a teljes kiőrlésű tönkölylisztet a búzalisztet az élesztővel és a rozskovásszal egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 1 óra). Közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 16 részre a tésztát. A tésztákból formázzunk a tekercseket, zsemléket, bucikat és helyezzük a tepsire, majd tetszés szerint vágjuk be a tetejét. Kenjük le vízzel és szórjuk meg tetszés szerint lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, és hagyjuk őket ismét kelni. amíg láthatóan megnőnek (kb. 25-30 perc). A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Hagyja a tekercseket kihűlni egy süteményes rácson.

Tippek:

A tekercsek, zsemlék tetejére tetszés szerint szórhatunk:
30 g apróra vágott kesudiót és 30 g napraforgómagot, vagy
100 g szalonnát csíkokra vágva+1 megtisztított, kockára vágott hagymát, vagy akár 100 g reszelt sajtot.
Tönkölybúzazsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!