Tükörmázas torta
Hozzávalók
Koszorú formához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Fehér csokoládékrémhez:
Gyümölcstöltelékhez:
Tükörbevonathoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg összeáll a keverék. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd közepes fokozaton rövid keverve adjuk a masszához. Végül nagylyukú reszelőn reszeljük le a tortabevonót és röviden keverjük a masszához. Simítsuk a tésztát a formába és tegyük a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a süteményt a formában kb. 10 percig állni egy süteményrácson. Ezután lazítsuk meg, fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy sütőpapírral borított süteményrácson. Tisztítsuk meg a kihűlt formát. Ha kihűlt a sütemény vágjuk át az alját egyszer vízszintesen.
Fehércsokoládé krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Vágjuk durvára a fehércsokoládét. Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Olvasszuk fel benne a fehércsokit. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverés közben oldjuk fel a meleg tejben a zselatint is. A tejszínt verjük kemény habbá. Amikor a keverék zselésedni kezd, forgassuk bele a tejszínt.
Gyümölcstöltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Válogassuk szét a bogyós gyümölcsöket, tegyük egy keverőtálba a cukorral és pürésítsük. Oldjuk fel a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Először keverjünk kb. 4 evőkanál gyümölcspürét kézi habverővel a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék keverékhez.
Öntsük a fehércsokoládé krém kb. 2/3-át a koszorúformába, és simítsuk el. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a tetején a gyümölcstöltelék felét. Fedjük be az alap felső felével, és "nyomjuk" be úgy, hogy a külső szélét körülölelje a töltelék. A maradék krémet és gyümölcstölteléket a fent leírtak szerint kenjük a tetejére, és "nyomjuk bele" az alap alsó felét. A tortát legalább 4 órán át fagyasszuk.
Hagyjuk a fagyasztott tortát felengedni, hogy kivehető legyen a formából. Ha szükséges, óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, és fordítsuk ki a tortát a formából. Simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, és a további feldolgozásig fagyasszuk meg újra egy tortarácson.
Tükörbevonat:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. A fehércsokoládét vágjuk durvább darabokra. Forraljuk fel a karamellszirupot, a cukrot és a vizet egy lábasban, majd enyhén csökkentsük a hőfokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a sűrített tejet, és keverjük bele. Olvasszuk fel benne a fehércsokoládé darabokat, közben folyamatosan kevergetjük. Oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint, majd öntsük a keveréket egy finom szitán keresztül egy mérőpohárba, és hagyjuk kihűlni (nem a hűtőszekrényben).
Helyezzük a fagyasztott tortát a süteményrácsra, alá tegyünk egy tepsit. Öntsük a fényes bevonó keverék felét egy másik edénybe, és mindkét masszát színezzük lilára, illetve rózsaszínre ételfestékkel. Óvatosan öntsük egymásba, és ha szükséges, enyhén keverjük meg. Öntsük a bevonatot egyenletesen a koszorúra kívülről befelé. A maradékot öntsük vissza a mérőedénybe, és öntsük rá a bevonat esetleges hézagaira, vagy terítsük szét egy asztali kés segítségével. Hagyjuk a tortát kb. 15 percig lecsepegni, majd tegyük át egy tortalapra, és hagyjuk felengedni a hűtőben legalább 5 órán át, lehetőleg egy éjszakán át.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük bogyós gyümölcsökkel.
Tippek:
Díszítés nélkül, 2 nappal előre elkészítheti a tortát, vagy lefagyaszthatja.
Tükörmázas torta
Hozzávalók
kb. 18 szelet elkészítéséhez
Koszorú formához (Ø 26 cm):
Tésztához:
Fehér csokoládékrémhez:
Tükörbevonathoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig keverjük, amíg összeáll a keverék. Keverjük bele a tojásokat kb. 1/2 percig a legmagasabb fokozaton. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaót, majd közepes fokozaton rövid keverve adjuk a masszához. Végül nagylyukú reszelőn reszeljük le a tortabevonót és röviden keverjük a masszához. Simítsuk a tésztát a formába és tegyük a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a süteményt a formában kb. 10 percig állni egy süteményrácson. Ezután lazítsuk meg, fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni egy sütőpapírral borított süteményrácson. Tisztítsuk meg a kihűlt formát. Ha kihűlt a sütemény vágjuk át az alját egyszer vízszintesen.
Fehércsokoládé krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Vágjuk durvára a fehércsokoládét. Forraljuk fel a tejet egy lábasban, majd vegyük le a tűzről. Olvasszuk fel benne a fehércsokit. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverés közben oldjuk fel a meleg tejben a zselatint is. A tejszínt verjük kemény habbá. Amikor a keverék zselésedni kezd, forgassuk bele a tejszínt.
Gyümölcstöltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Válogassuk szét a bogyós gyümölcsöket, tegyük egy keverőtálba a cukorral és pürésítsük. Oldjuk fel a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Először keverjünk kb. 4 evőkanál gyümölcspürét kézi habverővel a feloldott zselatinhoz, majd keverjük a maradék keverékhez.
Öntsük a fehércsokoládé krém kb. 2/3-át a koszorúformába, és simítsuk el. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a tetején a gyümölcstöltelék felét. Fedjük be az alap felső felével, és "nyomjuk" be úgy, hogy a külső szélét körülölelje a töltelék. A maradék krémet és gyümölcstölteléket a fent leírtak szerint kenjük a tetejére, és "nyomjuk bele" az alap alsó felét. A tortát legalább 4 órán át fagyasszuk.
Hagyjuk a fagyasztott tortát felengedni, hogy kivehető legyen a formából. Ha szükséges, óvatosan lazítsuk meg a szélét egy késsel, és fordítsuk ki a tortát a formából. Simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, és a további feldolgozásig fagyasszuk meg újra egy tortarácson.
Tükörbevonat:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. A fehércsokoládét vágjuk durvább darabokra. Forraljuk fel a karamellszirupot, a cukrot és a vizet egy lábasban, majd enyhén csökkentsük a hőfokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a sűrített tejet, és keverjük bele. Olvasszuk fel benne a fehércsokoládé darabokat, közben folyamatosan kevergetjük. Oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint, majd öntsük a keveréket egy finom szitán keresztül egy mérőpohárba, és hagyjuk kihűlni (nem a hűtőszekrényben).
Helyezzük a fagyasztott tortát a süteményrácsra, alá tegyünk egy tepsit. Öntsük a fényes bevonó keverék felét egy másik edénybe, és mindkét masszát színezzük lilára, illetve rózsaszínre ételfestékkel. Óvatosan öntsük egymásba, és ha szükséges, enyhén keverjük meg. Öntsük a bevonatot egyenletesen a koszorúra kívülről befelé. A maradékot öntsük vissza a mérőedénybe, és öntsük rá a bevonat esetleges hézagaira, vagy terítsük szét egy asztali kés segítségével. Hagyjuk a tortát kb. 15 percig lecsepegni, majd tegyük át egy tortalapra, és hagyjuk felengedni a hűtőben legalább 5 órán át, lehetőleg egy éjszakán át.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük bogyós gyümölcsökkel.
Tippek:
Díszítés nélkül, 2 nappal előre elkészítheti a tortát, vagy lefagyaszthatja.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?