Epres-joghurt torta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Morzsatésztához:
Joghurtos töltelékhez:
Epres töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a mandulával és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (habverő) először rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton, hogy morzsák képződjenek. A morzsát egy kanál hátuljával egyenletesen nyomkodjuk a tortaforma aljára, majd helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Távolítsuk el a tortaforma peremét, a tésztát távolítsuk el a tortaforma aljáról, hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Az epres töltelékhez mossuk meg, tisztítsuk meg és felezzük vagy negyedeljük az epret. Helyezzük az alapot egy tortalapra, és tegyünk köré egy tortakarikát.
Joghurtos töltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagolás utasításai szerint. Keverjük össze a joghurtot, a cukrot, a Finesse-t és a citromlevet egy keverőtálban. A joghurtos keverékből kb. 3-5 evőkanálnyit langyosítsunk fel és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. Addig kevergessük míg a zselatin teljesen feloldódik, majd keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk bele a joghurtos masszába, majd öntsük a tölteléket az alapra. A tetejét egyenletesen simítsuk el.
Epres töltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Pürésítsük az epret a cukorral és a citromlével. Kb. 3-5 evőkanálnyi epres keveréket melegítsünk fel majd a kinyomkodott zselatint oldjuk fel benne, majd kézi habverővel keverjük hozzá a többi eperpéphez. Ha esetleg kicsit meleg a pép várjunk, míg kihűl, majd öntsük az epres keveréket a joghurtos keverékre, és egy villával készítsünk márványos mintázatot. Tegyük a tortát a hűtőszekrénybe egy éjszakára, de legalább 3 órára.
Díszítés:
Óvatosan lazítsuk meg és vegyük le a tortakarikát. A habtejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, majd díszítsük a tortát a felvert tejszínhabbal és a citromfűvel. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe a tortát.
Tipp:
Epres-joghurt torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Morzsatésztához:
Joghurtos töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a mandulával és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (habverő) először rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton, hogy morzsák képződjenek. A morzsát egy kanál hátuljával egyenletesen nyomkodjuk a tortaforma aljára, majd helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Távolítsuk el a tortaforma peremét, a tésztát távolítsuk el a tortaforma aljáról, hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Az epres töltelékhez mossuk meg, tisztítsuk meg és felezzük vagy negyedeljük az epret. Helyezzük az alapot egy tortalapra, és tegyünk köré egy tortakarikát.
Joghurtos töltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagolás utasításai szerint. Keverjük össze a joghurtot, a cukrot, a Finesse-t és a citromlevet egy keverőtálban. A joghurtos keverékből kb. 3-5 evőkanálnyit langyosítsunk fel és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. Addig kevergessük míg a zselatin teljesen feloldódik, majd keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk bele a joghurtos masszába, majd öntsük a tölteléket az alapra. A tetejét egyenletesen simítsuk el.
Epres töltelék:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Pürésítsük az epret a cukorral és a citromlével. Kb. 3-5 evőkanálnyi epres keveréket melegítsünk fel majd a kinyomkodott zselatint oldjuk fel benne, majd kézi habverővel keverjük hozzá a többi eperpéphez. Ha esetleg kicsit meleg a pép várjunk, míg kihűl, majd öntsük az epres keveréket a joghurtos keverékre, és egy villával készítsünk márványos mintázatot. Tegyük a tortát a hűtőszekrénybe egy éjszakára, de legalább 3 órára.
Díszítés:
Óvatosan lazítsuk meg és vegyük le a tortakarikát. A habtejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, majd díszítsük a tortát a felvert tejszínhabbal és a citromfűvel. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe a tortát.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?