Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Meggyes-vaníliás charlotte

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Csatos tortaformához (kb. Ø 24-26 cm):

némi zsiradék
sütőpapír

Üvegtálhoz vagy habüsthöz (kb. Ø 24-26 cm, űrtartalom kb. 2-2,2 l):

frissentartó fólia

Piskótatekercshez:

4 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
80 g cukor
100 g búzaliszt
½ csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
némi porcukor
kb. 180-200 g meggylekvár

Tortalaphoz:

2 darab tojás (M-es)
40 g cukor
35 g búzaliszt
1 csapott kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
kb. 2-3 vőkanál meggylekvár

Krémhez:

200 ml hideg habtejszín
200 ml hideg tej

Meggyes réteghez:

300 g meggy
250 ml meggylé
30 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a papírt a tepsi szélein visszahajtjuk. A csatos tortaforma alját szintén kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük. Az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a fóliával. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Piskótatekercs:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral összekeverjük, és 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk. Az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.

Sütési idő: kb. 11-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A piskótatésztát azonnal levesszük a tepsiről. Porcukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan eltávolítjuk a sütéshez használt sütőpapírt a piskótáról. A lekvárt a piskótalapra kenjük úgy, hogy a (távolabbi) hosszabbik oldal mentén egy 2 cm-es sávot üresen hagyunk, majd feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Tortalap:
A tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a csatos tortaformába simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.

Sütési idő: kb. 12-14 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a tésztát a formából eltávolítjuk, és sütőpapírral borított sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.

Krém:
A tortakrémet a csomagoláson szereplő útmutató szerint, de a fenti hozzávalók felhasználásával elkészítjük.

A piskótatekercset kb. 16-18 szeletre vágjuk, és az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a szeletekkel (szorosan helyezzük egymás mellé, illetve egymásra a szeleteket). A szeletek által képzett mélyedésbe simítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük 20-25 percre.

Meggyes réteg:
A tortazselét a tasakon szereplő útmutató szerint, a meggylével és a cukorral elkészítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott meggyet, és hűlni, zselésedni hagyjuk. Ezután óvatosan krémre simítjuk úgy, hogy a tekercsek széléig kihúzzuk a meggyes zselét.

A kakaós tortalap egyik oldalát megkenjük a meggylekvárral, majd ezzel az oldalával ráhelyezzük a meggyes rétegre, és enyhén lenyomjuk. A charlotte-ot legalább 3-4 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a süteményt óvatosan kifordítjuk egy kínálótálra vagy tortatálra, és szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

A meggyes réteghez használhatunk meggybefőttet.
Meggyes-vaníliás charlotte

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!