Meggyes-vaníliás charlotte
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Csatos tortaformához (kb. Ø 24-26 cm):
Üvegtálhoz vagy habüsthöz (kb. Ø 24-26 cm, űrtartalom kb. 2-2,2 l):
Piskótatekercshez:
Tortalaphoz:
Krémhez:
Meggyes réteghez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral összekeverjük, és 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk. Az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.
Sütési idő: kb. 11-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótatésztát azonnal levesszük a tepsiről. Porcukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan eltávolítjuk a sütéshez használt sütőpapírt a piskótáról. A lekvárt a piskótalapra kenjük úgy, hogy a (távolabbi) hosszabbik oldal mentén egy 2 cm-es sávot üresen hagyunk, majd feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Tortalap:
A tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a csatos tortaformába simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tésztát a formából eltávolítjuk, és sütőpapírral borított sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.
Krém:
A tortakrémet a csomagoláson szereplő útmutató szerint, de a fenti hozzávalók felhasználásával elkészítjük.
A piskótatekercset kb. 16-18 szeletre vágjuk, és az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a szeletekkel (szorosan helyezzük egymás mellé, illetve egymásra a szeleteket). A szeletek által képzett mélyedésbe simítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük 20-25 percre.
Meggyes réteg:
A tortazselét a tasakon szereplő útmutató szerint, a meggylével és a cukorral elkészítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott meggyet, és hűlni, zselésedni hagyjuk. Ezután óvatosan krémre simítjuk úgy, hogy a tekercsek széléig kihúzzuk a meggyes zselét.
A kakaós tortalap egyik oldalát megkenjük a meggylekvárral, majd ezzel az oldalával ráhelyezzük a meggyes rétegre, és enyhén lenyomjuk. A charlotte-ot legalább 3-4 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a süteményt óvatosan kifordítjuk egy kínálótálra vagy tortatálra, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Meggyes-vaníliás charlotte
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Csatos tortaformához (kb. Ø 24-26 cm):
Üvegtálhoz vagy habüsthöz (kb. Ø 24-26 cm, űrtartalom kb. 2-2,2 l):
Piskótatekercshez:
Tortalaphoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat és a tojássárgáját keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral összekeverjük, és 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk. Az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.
Sütési idő: kb. 11-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótatésztát azonnal levesszük a tepsiről. Porcukorral beszórt sütőpapírra borítjuk, és a sütéshez használt sütőpapírt rajta hagyva hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan eltávolítjuk a sütéshez használt sütőpapírt a piskótáról. A lekvárt a piskótalapra kenjük úgy, hogy a (távolabbi) hosszabbik oldal mentén egy 2 cm-es sávot üresen hagyunk, majd feltekerjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Tortalap:
A tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a csatos tortaformába simítjuk, és a sütő középső részébe helyezve megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tésztát a formából eltávolítjuk, és sütőpapírral borított sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.
Krém:
A tortakrémet a csomagoláson szereplő útmutató szerint, de a fenti hozzávalók felhasználásával elkészítjük.
A piskótatekercset kb. 16-18 szeletre vágjuk, és az üvegtálat vagy habüstöt kibéleljük a szeletekkel (szorosan helyezzük egymás mellé, illetve egymásra a szeleteket). A szeletek által képzett mélyedésbe simítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük 20-25 percre.
Meggyes réteg:
A tortazselét a tasakon szereplő útmutató szerint, a meggylével és a cukorral elkészítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott meggyet, és hűlni, zselésedni hagyjuk. Ezután óvatosan krémre simítjuk úgy, hogy a tekercsek széléig kihúzzuk a meggyes zselét.
A kakaós tortalap egyik oldalát megkenjük a meggylekvárral, majd ezzel az oldalával ráhelyezzük a meggyes rétegre, és enyhén lenyomjuk. A charlotte-ot legalább 3-4 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a süteményt óvatosan kifordítjuk egy kínálótálra vagy tortatálra, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?