Töltött berliner mázzal
Hozzávalók
Élesztős tésztához:
Sütéshez:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan megnő a tészta mérete. Közben az étolajat egy serpenyőben vagy fritőzben melegítsük kb. 175 °C-ra, hogy a zsiradékba tartott fakanál körül buborékok képződjenek.
Formázás:
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és a munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Osszuk a tésztát 14-16 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a tenyerünk között formázzuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között ismét kelni (kb. 15-20 perc), amíg láthatóan megnőnek.
Sütés:
A tésztadarabokat sorban, a tetejükkel lefelé, helyezzük a forró zsiradékba és mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd szűrőkanállal vegyük ki és konyhai papíron jól csepegtessük le. Hagyjuk a fánkokat egy süteményrácson kihűlni.
Töltelék:
A lekvárt szitán passzírozzuk át vagy keverjük simára és töltsük egy díszítőfejjel ellátott (Ø 5 mm) habzsákba. Minden fánk oldalára a világos szélén keresztül a díszítőfejjel csináljunk egy kis lyukat és töltsük meg a fánkokat.
Díszítés:
Szitáljuk át a porcukrot, és fokozatosan keverjük össze a vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Ecsettel vagy egy teáskanállal kenjük be a fánkok felületét, és azonnal szórjuk rá a díszítő dekorcukrot.
Tippek:
Tetszés szerint a tésztát kb. 1 cm vastagra is kisodorhatjuk és egy (Ø kb. 7 cm) pogácsaszaggatóval kb.14-16 fánkot szúrunk ki.
Töltött berliner mázzal
Hozzávalók
kb. 14-16 darab elkészítéséhez
Élesztős tésztához:
Sütéshez:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan megnő a tészta mérete. Közben az étolajat egy serpenyőben vagy fritőzben melegítsük kb. 175 °C-ra, hogy a zsiradékba tartott fakanál körül buborékok képződjenek.
Formázás:
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és a munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Osszuk a tésztát 14-16 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a tenyerünk között formázzuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között ismét kelni (kb. 15-20 perc), amíg láthatóan megnőnek.
Sütés:
A tésztadarabokat sorban, a tetejükkel lefelé, helyezzük a forró zsiradékba és mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd szűrőkanállal vegyük ki és konyhai papíron jól csepegtessük le. Hagyjuk a fánkokat egy süteményrácson kihűlni.
Töltelék:
A lekvárt szitán passzírozzuk át vagy keverjük simára és töltsük egy díszítőfejjel ellátott (Ø 5 mm) habzsákba. Minden fánk oldalára a világos szélén keresztül a díszítőfejjel csináljunk egy kis lyukat és töltsük meg a fánkokat.
Díszítés:
Szitáljuk át a porcukrot, és fokozatosan keverjük össze a vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Ecsettel vagy egy teáskanállal kenjük be a fánkok felületét, és azonnal szórjuk rá a díszítő dekorcukrot.
Tippek:
Tetszés szerint a tésztát kb. 1 cm vastagra is kisodorhatjuk és egy (Ø kb. 7 cm) pogácsaszaggatóval kb.14-16 fánkot szúrunk ki.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?