Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

Dátum 2023. november 14.

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Szendvicskrémek, mártogatók, salátaöntetek

A Creme VEGA tökéletes helyettesítője a tejfölnek. A vegán termék nagy segítség tudatos, növényi alapú táplálkozás, valamint laktóz- és tejfehérje-érzékenység esetén, hiszen bír a tejföl valamennyi jó tulajdonságával, viszont 100%-ban növényi összetevőkből áll.

Ahogy a tejfölt, úgy a Creme VEGA-t sem muszáj hőkezelni, kedvünkre kanalazhatjuk lángos, tócsni, tepsis krumpli vagy gombapaprikás tetejére. Ezt a jó tulajdonságát kihasználva változatos szendvicskrémeket, dresszingeket, mártogatósokat állíthatunk össze vele. Készülhet vegán majonéz, mediterrán zöldfűszeres, indiai currys, közel-keleti ízvilágot idéző szezámos vagy magyaros, fűszerpaprikás-hagymás krém. Igény szerint vegán sajtalternatívával vagy laktózérzékenység esetén laktózmentes sajttal is turbózhatjuk, hogy teljes legyen a „sajtos-tejfölös” élmény, legyen szó lángosról, leveles tészta vagy más sós sütemény töltelékéről vagy mártogatósról. Dresszingek alapja is lehet a Creme VEGA, elég kikeverni kevés borecettel, a fűszerezést igazítsuk a salátánk hozzávalóihoz! Olyan klasszikus salátákat is vegánosíthatunk, mint az amerikai káposztasaláta vagy elmaradhatatlan vasárnapi burgonyasaláta. Ha pedig csak tejterméket nem fogyasztunk, a tejföl kiváltásával a tojáskrém vagy a töltött tojás előtt szintén szabad az út.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatos pohárdesszertek, sütés nélküli édességek

Jó hír, hogy édességekhez is használhatunk Creme VEGA-t. A sütést nem igénylő desszertek variációs lehetőségeinek száma szinte végtelen, gondolkozhatunk réteges zabkásákban és pohárkrémekben. Ha zabkására esik a választásunk, főzzük meg hagyományos módon, akár növényi itallal, majd rétegezzük friss vagy párolt gyümölcsökkel és édesített Creme VEGA-val. Édesítéshez cukor helyett agávé- vagy juharszirupot is használhatunk.

Pohárdesszerteknél rétegezéshez külön elemként, illetve főzött puding lazítására is választhatunk Creme VEGA-t. Így lesz lágy és krémes a vegán madártej pohárdesszert vagy egy őszies gesztenyés-pudingos finomság. Növényi joghurttal kikeverve, édesítve pedig vegán tiramisuhoz használhatjuk fel.

Más sütést nem igénylő édességek is készülhetnek Creme VEGA-val, például bonbonok, golyócskák (ezeknél a tejföl-alternatíva „kötőanyagként” szolgál), vegán mousse, tejberizs növényi itallal főzve és Creme VEGA-val lazítva, vagy különböző öntetek palacsintához, gofrihoz, piskótához. Sőt, a gofri és amerikai típusú palacsinta tésztájába szintén tehetünk belőle.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Főzés és sütés Creme VEGA-val

Nézzük először, hogy milyen ételeket főzhetünk Creme VEGA-val! Pont úgy habarhatunk vele, mint a tejföllel, használhatjuk különböző tartalmas levesekhez, paprikásokhoz, főzelékekhez (lencséhez, zöldbabhoz, borsóhoz), de záróakkordként krémlevesekhez is keverhetjük az igazán selymes végeredményért. Rakott ételekhez, rakott burgonyához, rakott tésztákhoz szintén tehetjük, vegán lasagnénél kiválthatjuk vele a besameles réteget,    de egy tepsis nokedli vagy penne, szarvacska tészta is mennyei lesz fűszeres-fokhagymás Creme VEGA-val, zöldségekkel, sajttal vagy növényi sajtalternatívával besütve. Természetesen az asztalra is kerüljön egy pohárral, hiszen nincs is jobb, mint tálaláskor nyakon önteni vele a vegán töltött káposztát, vagy rákanalazni a gőzölgő lencseleves, vegán osztrák sajtos nokedli tetejére.

Végül jöjjenek a sütemények! Maradva még a sós ízeknél, a tradicionális francia pite, a quiche tölteléke könnyen elkészíthető Creme VEGA-val, így kiválthatjuk a tejszínt. Az omlós tésztájába pedig tejföl helyett kerülhet ugyancsak a növényi verzióból. Hasonlóan a kenyérlángos, langalló tetejére kerülő tejföl is lecserélhető fűszerekkel, fokhagymával ízesített Creme VEGA-val. Süthetünk vele klasszikus vendégvárókat, pogácsát, ropogós szezámos vagy sajtos rudakat.

Az édes omlós tészták is összeállíthatók vele: linzerek és hasonló tésztájú teasütemények, aprósütemények, omlós pitetészták. Kevert tésztákhoz is használhatjuk gyümölcsös kevertektől a kuglófig, különféle püspökkenyér jellegű süteményekig, vagy a népszerű banánkenyérig. Sőt, aki szereti tejfölös pohárral előkészíteni a bögrés kevert sütemény alapanyagait, ezúttal nyugodtan kimérheti a hozzávalókat a Creme VEGA dobozával. A pogácsát már említettük, ugyanígy édes kelt tésztákba is kerülhet Creme VEGA, mintha csak tejfölt adnánk a megszokott összetevőkhöz.

Használhatjuk leveshez és desszerthez, salátához, főételhez és snackhez. Sokoldalúságában valóban verhetetlen a Creme VEGA!

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!