Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
2023. november 14.A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!
Szendvicskrémek, mártogatók, salátaöntetek
A Creme VEGA tökéletes helyettesítője a tejfölnek. A vegán termék nagy segítség tudatos, növényi alapú táplálkozás, valamint laktóz- és tejfehérje-érzékenység esetén, hiszen bír a tejföl valamennyi jó tulajdonságával, viszont 100%-ban növényi összetevőkből áll.
Ahogy a tejfölt, úgy a Creme VEGA-t sem muszáj hőkezelni, kedvünkre kanalazhatjuk lángos, tócsni, tepsis krumpli vagy gombapaprikás tetejére. Ezt a jó tulajdonságát kihasználva változatos szendvicskrémeket, dresszingeket, mártogatósokat állíthatunk össze vele. Készülhet vegán majonéz, mediterrán zöldfűszeres, indiai currys, közel-keleti ízvilágot idéző szezámos vagy magyaros, fűszerpaprikás-hagymás krém. Igény szerint vegán sajtalternatívával vagy laktózérzékenység esetén laktózmentes sajttal is turbózhatjuk, hogy teljes legyen a „sajtos-tejfölös” élmény, legyen szó lángosról, leveles tészta vagy más sós sütemény töltelékéről vagy mártogatósról. Dresszingek alapja is lehet a Creme VEGA, elég kikeverni kevés borecettel, a fűszerezést igazítsuk a salátánk hozzávalóihoz! Olyan klasszikus salátákat is vegánosíthatunk, mint az amerikai káposztasaláta vagy elmaradhatatlan vasárnapi burgonyasaláta. Ha pedig csak tejterméket nem fogyasztunk, a tejföl kiváltásával a tojáskrém vagy a töltött tojás előtt szintén szabad az út.
Változatos pohárdesszertek, sütés nélküli édességek
Jó hír, hogy édességekhez is használhatunk Creme VEGA-t. A sütést nem igénylő desszertek variációs lehetőségeinek száma szinte végtelen, gondolkozhatunk réteges zabkásákban és pohárkrémekben. Ha zabkására esik a választásunk, főzzük meg hagyományos módon, akár növényi itallal, majd rétegezzük friss vagy párolt gyümölcsökkel és édesített Creme VEGA-val. Édesítéshez cukor helyett agávé- vagy juharszirupot is használhatunk.
Pohárdesszerteknél rétegezéshez külön elemként, illetve főzött puding lazítására is választhatunk Creme VEGA-t. Így lesz lágy és krémes a vegán madártej pohárdesszert vagy egy őszies gesztenyés-pudingos finomság. Növényi joghurttal kikeverve, édesítve pedig vegán tiramisuhoz használhatjuk fel.
Más sütést nem igénylő édességek is készülhetnek Creme VEGA-val, például bonbonok, golyócskák (ezeknél a tejföl-alternatíva „kötőanyagként” szolgál), vegán mousse, tejberizs növényi itallal főzve és Creme VEGA-val lazítva, vagy különböző öntetek palacsintához, gofrihoz, piskótához. Sőt, a gofri és amerikai típusú palacsinta tésztájába szintén tehetünk belőle.
Főzés és sütés Creme VEGA-val
Nézzük először, hogy milyen ételeket főzhetünk Creme VEGA-val! Pont úgy habarhatunk vele, mint a tejföllel, használhatjuk különböző tartalmas levesekhez, paprikásokhoz, főzelékekhez (lencséhez, zöldbabhoz, borsóhoz), de záróakkordként krémlevesekhez is keverhetjük az igazán selymes végeredményért. Rakott ételekhez, rakott burgonyához, rakott tésztákhoz szintén tehetjük, vegán lasagnénél kiválthatjuk vele a besameles réteget, de egy tepsis nokedli vagy penne, szarvacska tészta is mennyei lesz fűszeres-fokhagymás Creme VEGA-val, zöldségekkel, sajttal vagy növényi sajtalternatívával besütve. Természetesen az asztalra is kerüljön egy pohárral, hiszen nincs is jobb, mint tálaláskor nyakon önteni vele a vegán töltött káposztát, vagy rákanalazni a gőzölgő lencseleves, vegán osztrák sajtos nokedli tetejére.
Végül jöjjenek a sütemények! Maradva még a sós ízeknél, a tradicionális francia pite, a quiche tölteléke könnyen elkészíthető Creme VEGA-val, így kiválthatjuk a tejszínt. Az omlós tésztájába pedig tejföl helyett kerülhet ugyancsak a növényi verzióból. Hasonlóan a kenyérlángos, langalló tetejére kerülő tejföl is lecserélhető fűszerekkel, fokhagymával ízesített Creme VEGA-val. Süthetünk vele klasszikus vendégvárókat, pogácsát, ropogós szezámos vagy sajtos rudakat.
Az édes omlós tészták is összeállíthatók vele: linzerek és hasonló tésztájú teasütemények, aprósütemények, omlós pitetészták. Kevert tésztákhoz is használhatjuk gyümölcsös kevertektől a kuglófig, különféle püspökkenyér jellegű süteményekig, vagy a népszerű banánkenyérig. Sőt, aki szereti tejfölös pohárral előkészíteni a bögrés kevert sütemény alapanyagait, ezúttal nyugodtan kimérheti a hozzávalókat a Creme VEGA dobozával. A pogácsát már említettük, ugyanígy édes kelt tésztákba is kerülhet Creme VEGA, mintha csak tejfölt adnánk a megszokott összetevőkhöz.
Használhatjuk leveshez és desszerthez, salátához, főételhez és snackhez. Sokoldalúságában valóban verhetetlen a Creme VEGA!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.