Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vegán töltött káposzta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

kevés olaj

Káposztatekercsekhez:

120 g rizs
300 g csiperkegomba
200 g füstölt tofu
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika
8 darab közepes vagy 4 darab nagyobb savanyított káposztalevél
kb. 2-3 evőkanál zabpehelyliszt
őrölt fekete bors

Káposztás körethez:

800 g savanyított szálas káposzta
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál őrölt, füstölt fűszerpaprika
4 darab babérlevél
őrölt fekete bors
őrölt borsikafű

Tálaláshoz:

Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A csiperkegombát megtisztítjuk és feldaraboljuk, a tofut kockázzuk, a vörös- és fokhagymát megpucoljuk. A káposztaleveleket és a szálas káposztát ízlés szerint hideg víz alatt, szűrőben átöblítjük. A káposztaleveleket szárazra töröljük, a vastag ereket kivágjuk, ha nagyobb leveleket használunk, kettévágjuk.

Elkészítés:

Káposztatekercsek:
A rizst átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Az előkészített csiperkegombát és tofut késes aprítóban, külön-külön morzsás állagúra törjük, a vörös- és fokhagymát finomra aprítjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a kétféle hagymát kevés sóval megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd jól elkeverjük. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, beletesszük a gombát és átpirítjuk. Hozzáadjuk a tofut, még pár percet sütjük erősebb lángon, amíg elfő alóla a nedvesség, közben sózzuk, borsozzuk. Félretesszük hűlni, majd a langyos rizst és a gombás-tofus keveréket összekeverjük. Annyi zabpehelylisztet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza, ezután összedolgozzuk, és 8 darab egyforma méretű hosszúkás „fasírtot” formázunk belőle. Ezeket egy-egy előkészített káposztalevélbe csomagoljuk: a káposztalevél szélére tesszük a formázott masszát, két oldalról felhajtjuk a levél oldalait, majd feltekerjük.

Káposztás köret:
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a vöröshagymát kevés sóval megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd jól elkeverjük. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, rászórjuk a káposztát, hozzáadjuk a babérleveleket, ízlés szerint sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezzük. Kevergetve 25-30 percet pároljuk kevés vizet aláöntve. Közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A káposztát a kiolajozott tepsibe simítjuk, és elrendezzük a tetején a káposztatekercseket úgy, hogy hagyunk köztük kellő helyet (így könnyebb lesz forgatni). Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd lefedjük alufóliával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vegán töltött káposztát készre sütjük, félidőben a tekercseket megfordítjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tálalás előtt a babérleveleket eltávolítjuk. A kész vegán töltött káposztát Creme VEGA-val meglocsolva tálaljuk.

Tipp:

Csiperkegomba helyett vegyes erdei gombákkal is elkészíthetjük a tölteléket.
Vegán töltött káposzta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!