Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
2023. szeptember 05.Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra
Keverem, kavarom
A kevert sütik amilyen finomak és változatosak, annyira gyorsan el is készülnek, ráadásul még sok eszközt, mosogatást sem igényel az összeállításuk. A tepsis, vagy tortaformában, kuglófformában sütött kevertekhez kis túlzással elég egy nagy keverőtál, amibe mehetnek bele szép sorban a kiszemelt recept hozzávalói. A liszthez adhatunk kókuszreszeléket, darált diót, mákot, a tésztát ízesíthetjük citrom- vagy narancshéjjal, rummal, vaníliával. Keverhetünk bele reszelt almát, körtét, vagy az összeállított, tepsibe simított massza tetejét kirakhatjuk gyümölcsökkel, megszórhatjuk durvára tört olajos magvakkal. Ha picivel több időt tudunk szánni a süteményre, a kész, kihűlt tésztát bevonhatjuk csokimázzal, citrommázzal, megtölthetjük pudingos krémmel, vagy gyorsabb megoldásként a kedvenc lekvárunkkal. Tálalhatunk a sütink mellé vaníliasodót is, a Dr. Oetker vaníliaízű Expressz Desszertöntetet még főzni sem kell! Sokak abszolút kedvence, a banánkenyér is a kevert sütikhez sorolható, ha van otthon pár érett banán, szuper ötlet megsütni reggelire, uzsonnára. Egyadagos sütikben is gondolkozhatunk, a kevert tésztájú muffinokban rejlő variációs lehetőségek száma szinte végtelen.
Leveles finomságok
A sütőpapírra feltekert, hűtött Dr. Oetker Leveles tészta a rohanó hétköznapok egyik legklasszabb „megmentője”. Kivesszük a hűtőből, rövid ideig pihentetjük, aztán már tekerhetjük is ki, majd tölthetjük, formázhatjuk kedvünkre. Leveles tésztával nemcsak a család édesszájú tagjainak kedvezhetünk, hanem a sós sütik rajongóit is elkápráztathatjuk. Tölthetjük lekvárral, túróval, pudinggal, almával, a sós verziók lehetnek sajtosak, tepertősek, sonkásak, kolbászosak, de egy kapros-túrós verzió sem megvetendő! A leveles apróságok akkor is jó szolgálatot tesznek, ha váratlanul betoppan a gyerek osztálytársa vagy egy kollégánk, hiszen tényleg pillanatok alatt megleszünk velük. Azt se felejtsük el, hogy a leveles tészta egy összetettebb sütemény elkészítési fázisait szintén lerövidítheti, felhasználhatjuk házi krémeshez vagy más krémes-habos édességekhez. És még egy jó hír: egy nagy tepsi leveles pizzás csiga salátával tálalva tökéletes vacsora lehet, a túrós batyu maradéka pedig másnap a gyerekek uzsonnás dobozában landolhat.
Előre elkészíthető sütemények
Egy lazább délutánon érdemes előre tervezni, és elkészíteni egy-két finomságot, hogy a rohanósabb napokon ne legyen rá gondunk. Több ötletünk is van! Megsüthetjük például előre a gyümölcstorta alapját vagy egy piskótatésztát, másnap már csak tölteni kell. A kelt tészták ugyancsak jó megoldások, több napig frissek maradnak, reggelire, uzsonnára, tízóraira is csomagolhatunk belőlük. Tegyük hozzá, hogy bár a kelt tészta nem kétperces mutatvány, ám aktív munka kevesebb van vele, a kelesztési idő alatt pedig nyugodtan foglalkozhatunk mással.
Hasonlóan praktikus ötlet az aprósütemény és a keksz. Azonnal is fogyaszthatók, fajtától függően később is megtölthetők, illetve fémdobozban tárolva több napig, egyes tészták pedig akár 1-2 hétig is elállnak. Az egyszerűbb kekszek, amerikai típusú cookie-k könnyedén elcsomagolhatók és utaztathatók, vihetik magukkal a gyerekek a suliba, vagy kerülhet belőle a piknikkosárba is a hétvégi családi kiránduláshoz.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.