Túrós bukta
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szórjuk, és az instant élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az áttört túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal, a tejföllel és a búzadarával.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, ezután egy kb. 36x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd kb. 15 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A tölteléket a tésztalapokon egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A tésztadarabok rövidebb oldalait a töltelékre hajtjuk, majd az egyik hosszabb oldaltól indítva feltekerjük. Az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A buktákat illesztéssel lefelé egymás mellé helyezzük a tepsiben úgy, hogy lazán összeérjenek, letakarjuk, és további 20-25 percet kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kenéshez a vajat vagy margarint felolvasztjuk, és megkenjük vele a buktát tetejét. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész buktákat sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Túrós bukta
Hozzávalók
kb. 15 drab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szórjuk, és az instant élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az áttört túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal, a tejföllel és a búzadarával.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, ezután egy kb. 36x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd kb. 15 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A tölteléket a tésztalapokon egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A tésztadarabok rövidebb oldalait a töltelékre hajtjuk, majd az egyik hosszabb oldaltól indítva feltekerjük. Az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A buktákat illesztéssel lefelé egymás mellé helyezzük a tepsiben úgy, hogy lazán összeérjenek, letakarjuk, és további 20-25 percet kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kenéshez a vajat vagy margarint felolvasztjuk, és megkenjük vele a buktát tetejét. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész buktákat sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?