Túrós bukta
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szórjuk, és az instant élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az áttört túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal, a tejföllel és a búzadarával.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, ezután egy kb. 36x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd kb. 15 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A tölteléket a tésztalapokon egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A tésztadarabok rövidebb oldalait a töltelékre hajtjuk, majd az egyik hosszabb oldaltól indítva feltekerjük. Az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A buktákat illesztéssel lefelé egymás mellé helyezzük a tepsiben úgy, hogy lazán összeérjenek, letakarjuk, és további 20-25 percet kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kenéshez a vajat vagy margarint felolvasztjuk, és megkenjük vele a buktát tetejét. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész buktákat sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Túrós bukta
Hozzávalók
kb. 15 drab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szórjuk, és az instant élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az áttört túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a tojássárgájával, a citromhéjjal, a tejföllel és a búzadarával.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, ezután egy kb. 36x40 cm-es lappá nyújtjuk, majd kb. 15 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A tölteléket a tésztalapokon egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. A tésztadarabok rövidebb oldalait a töltelékre hajtjuk, majd az egyik hosszabb oldaltól indítva feltekerjük. Az illesztéseket jól összenyomkodjuk. A buktákat illesztéssel lefelé egymás mellé helyezzük a tepsiben úgy, hogy lazán összeérjenek, letakarjuk, és további 20-25 percet kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kenéshez a vajat vagy margarint felolvasztjuk, és megkenjük vele a buktát tetejét. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész buktákat sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?