5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
2023. április 26.Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.
Amit mindenki ismer: piskóta
Nincs szülinap torta nélkül, nincs torta piskóta nélkül! A magas, légies tészta titka a gondos előkészítésben rejlik. A tojást és a cukrot habosra kell vernünk, ehhez érdemes az „1-1-2” elvet követnünk, azaz a tojásokat 1 perc alatt, a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra verjük, majd további 1 perc alatt a cukrot beleszitáljuk, végül további 2 percet verjük. Ezután következik a liszt, amelyet felhasználás előtt átszitálunk és jól összekeverünk a sütőporral. Most már csak robotgépünk legalacsonyabb fokozatára lesz szükségünk, hogy a száraz hozzávalókat röviden a tojásos elegyhez adjuk, túlkeverni nem szabad, mert a tészta összeeshet, tömörré válhat. Profi tipp: egy plusz tojássárgája nem árt, ha piskótatekercset készítünk, így biztosan nem fog eltörni a kész tészta feltekerés közben. Alapszabály még, hogy a sütéshez használt forma oldalát nem kenjük ki, csak az aljába teszünk sütőpapírt vagy kenjük ki zsiradékkal.
Égetett tészta, a habkönnyű csoda
Képviselőfánk, ekler vagy tolófánk a nagyitól? Mind égetett tésztából készül, amely semleges ízvilágú alaptészta, így édes és sós finomságokat is készíthetünk belőle. Liszt, keményítő, sütőpor, tojás, zsiradék, tej vagy víz, illetve só alkotja a fő összetevőit. Ezt a tésztát a tűzhelyen kezdjük el készíteni, először egy lábasban egyneművé olvasztjuk a folyadékot, a zsiradékot és a sót, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a lisztet és a keményítőt. Most jön a trükk: lábasunk visszakerül a tűzhelyre, majd fakanállal addig keverjük a tésztát, amíg össze nem áll szép tésztagombóccá és sercegő-pattogó hangot nem hallunk (mintha „égne” a tészta – innen is kapta a nevét). Miután ismét félrehúztuk a lábast, rögtön, egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A sütőpor csak akkor kerül bele, amikor kihűlt a tésztánk, ezután jöhet a formázás. Legegyszerűbb habzsákból adagolni a sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy közvetlenül az olajba nyomni (például tolófánk, churros esetén). Sütésnél arra figyeljünk, hogy az első 15 percben ne nyitogassuk a sütőajtót.
Sós rágcsa? Quiche? Linzer? Süssünk omlós tésztát!
Egy újabb számsor siet segítségünkre, mégpedig a „3-2-1”, amely a hozzávalók mennyiségére utal, az alaprecept ugyanis 3 rész lisztből, 2 rész zsiradékból (vaj, margarin) és 1 rész porcukorból áll. Szükségünk lesz még egy csipet sóra, illetve a tésztához gyakran adnak tojást, tojássárgáját is. Sós verzió esetén a cukrot természetesen elhagyjuk, a só mennyiségét pedig kissé megnöveljük. Kezdésként a lisztet és a porcukrot szitáljuk át, a zsiradék pedig semmiképpen se legyen túl lágy! Miután összeállítottuk a tésztát, érdemes frissentartó fóliába csomagolva 20-30 percre hűtőbe tenni, majd csak ezután kinyújtani, szaggatni vagy például piteformába simítani. Sütéskor jó a sütő közelében maradni, főleg ha vékonyra nyújtott linzerek sorakoznak a tepsin, a kis sütemények szélei ugyanis pár pillanat alatt megbarnulhatnak. Az alaptészta kedvünkre ízesíthető, vagy akár a liszt egy része kiváltható kakaóporral.
Pizzától a buktáig, a kelt tésztát nem lehet megunni
Az élesztővel – legyen az friss vagy szárított – készült tészták töretlen sikere nem szorul magyarázatra, a kenyerek, kalácsok, pizzák, édes és sós péksütemények között mindenki megtalálja a kedvencét. A tészta fő hozzávalói a liszt, az élesztő, a tej vagy víz, a zsiradék (olaj, vaj vagy margarin), só és pici cukor, illetve süteménytől függően kerülhet még hozzá tojás vagy tojássárgája, joghurt, tejföl, burgonya stb., valamint az édes verziókhoz kicsivel több cukor. Összeállításához vessük be robotgépünk dagasztókarát, magas fokozaton, perceken át fogjuk dagasztani, amíg egyenletes, sima felületű tésztabucit nem kapunk. Kelt tészták esetén a kulcsszó a türelem, hagyni kell dolgozni az élesztőt, hogy kifejthesse hatását. Általában 45-60 perc szükséges ahhoz, hogy a konyharuhával letakart tésztánk láthatóan nagyobbra nőjön, ezt követi majd a formázás, esetleges kenés és a recept előírása szerinti sütés. Ne feledjük, ahogy az alapanyagoknál fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek (a folyadékot, zsiradékot felmelegítjük, de nem forrósítjuk felhasználás előtt), úgy a kelesztés is meleg környezetben ideális.
Változatos kevert tészták
Elő a keverőtállal! Cikkünk utolsó pontjában említsük még meg a lehető legváltozatosabban elkészíthető kevert tésztákat! Ide tartoznak a különböző joghurtos, kefires piték, a muffinok, a kuglófok vagy a népszerű banánkenyerek. Ezek a tészták a sietős hétköznapok megmentői, hiszen pikk-pakk összeállíthatók (sem gyúrni, sem formázni nem szükséges, egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat) és azonnal, pihentetés, kelesztés nélkül süthetők. A tészta általában lisztből, cukorból, valamilyen folyadékból (tej, víz) és zsiradékból (vaj, margarin, olaj) áll, a liszthez adunk sütőport, és kerülhet még bele például tejföl vagy a már említett joghurt, kefir. Az ízesítésnek és a további hozzávalóknak (gyümölcsök, olajos magvak, kakaó stb.) csak a fantáziánk szab határt. Sütéskor érdemes tűpróbával ellenőriznünk a tésztánkat, így biztosra mehetünk: nem fog kiszáradni és nyers sem marad a közepe.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.