Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karamellás fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

250 ml habtejszín
500 g búzaliszt
80 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
200 g tejkaramella

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál habtejszín vagy tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejkaramellát apróbb darabokra vágjuk.

Elkészítés:

Tészta:
A tejszínt felmelegítjük. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. A vajkaramella kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Végül alaposan belegyúrjuk tejkaramell darabokat is. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát liszttel megszórjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk. A tésztából 4 kb. 30 cm hosszú hengert formázunk. A hengerekből copfot fonunk. Lásd a képeken (1. kép).
A tésztakötegek felső végeit kicsit összenyomjuk. Az 1-es köteget a 2-es fölé, a 3-as alá és a 4-es fölé hajtjuk (2. kép).
Az összes köteget kicsit jobbra hajlítjuk, majd a jobb szélsőt felvesszük, a 3-as köteg fölé, a 4-es alá és az 1-es fölé hajtjuk (3. kép).
Ezt a lépést (3. kép folyamata) annyiszor ismételjük meg, míg a copf teljesen be van fonva, közben mindig jobbról kezdjük. A tésztavégeket jól összenyomjuk (4. kép).
A tepsit sütőpapírral béleljük, a fonott copfot rátesszük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejszínnel vagy a tejjel felverjük, és megkenjük vele a kalácsot. A copfot még egyszer meleg helyen kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc).
A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a kalácsot aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A fonott kalácsot sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A fonott kalácsot fagyaszthatjuk.
Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács Karamellás fonott kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
77 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!