Sajtkrémmel töltött képviselőfánk
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal és a sóval kis főzőedényben felforraljuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Az egészet fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 perc alatt, állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. 2 darab tojást egymás után, egyesével konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozunk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit adunk a tésztához, míg az erősen nem csillog. A tészta akkor jó, ha nehezen cseppen le a dagasztó spirálról. A sütőport csak a kihűlt tésztába keverjük bele.
A tésztát nagyobb átmérőjű sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, majd az előkészített tepsibe egymástól kellő távolságra (kb. 4 cm) kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsültjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemény összeesik.
A megsült fánkokat sütőrácsra helyezzük, és azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből.
Töltelék:
Egy lábasba tesszük a tejet, a mascarponét, a mustárt és a tojássárgájákat, finoman megsózzuk. Lassú tűzön, kevergetve főzni kezdjük. A keményítőt egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a lábasba csorgatjuk, és kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a lereszelt sajtot, és lefedve hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, és hozzádolgozzuk a lágy, kis kockákra vágott vajat vagy margarint.
A tölteléket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a képviselőfánkokat.
Tipp:
Sajtkrémmel töltött képviselőfánk
Hozzávalók
kb. 15 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal és a sóval kis főzőedényben felforraljuk, majd az edényt lehúzzuk a tűzhelyről. A lisztet összekeverjük a keményítővel, és egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Az egészet fakanállal sima tésztagombóccá keverjük, majd kb. 1 perc alatt, állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. 2 darab tojást egymás után, egyesével konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a legmagasabb fokozaton beledolgozunk a tésztába. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit adunk a tésztához, míg az erősen nem csillog. A tészta akkor jó, ha nehezen cseppen le a dagasztó spirálról. A sütőport csak a kihűlt tésztába keverjük bele.
A tésztát nagyobb átmérőjű sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, majd az előkészített tepsibe egymástól kellő távolságra (kb. 4 cm) kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsültjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemény összeesik.
A megsült fánkokat sütőrácsra helyezzük, és azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből.
Töltelék:
Egy lábasba tesszük a tejet, a mascarponét, a mustárt és a tojássárgájákat, finoman megsózzuk. Lassú tűzön, kevergetve főzni kezdjük. A keményítőt egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a lábasba csorgatjuk, és kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a lereszelt sajtot, és lefedve hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, konyhai robotgéppel (habverő) kihabosítjuk, és hozzádolgozzuk a lágy, kis kockákra vágott vajat vagy margarint.
A tölteléket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a képviselőfánkokat.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?