A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

Dátum 2024. január 19.

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
55 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Szalagostól az amerikai fánkig – kelt tésztás finomságok

Ha meghalljuk, hogy fánk lesz uzsonnára, legtöbbünknek elsőre talán a kerek, pihe-puha, szép széles szalaggal büszkélkedő szalagos fánk jut eszünkbe. Tejjel, tojással, zsiradékkal (vajjal vagy margarinnal) és rummal dúsított élesztős tésztából készül, amelyet hagyományos módon dagasztunk és kelesztünk. Közeli rokona a berliner (berlini fánk), amelyet sütés után megtöltünk lekvárral, csokis vagy vaníliás krémmel, és bevonhatjuk mázzal is. Az élesztős tésztavariációkat kedvünkre formázhatjuk, sütés közben szépen megtartják alakjukat. Akár sós verzióban is süthetünk belőlük fánkot, és megtölthetjük sütés előtt is, például almadarabokkal. Aki pedig a bő olajban sütést mellőzné, kipróbálhatja a kedvencét sütőben sütve. Szintén élesztős tésztából sütjük a jellegzetes gyűrűs, azaz középen lyukas amerikai fánkot, amelyet szokás tölteni, színes mázakkal bevonni, dekorcukrokkal díszíteni. Ha „megspórolnánk” a kelesztés idejét, készítsünk fánkot Dr. Oetker Amerikai fánk alapporból, gyors és nagyon finom!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fánkok égetett tésztából

Az égetett tészta igazán sokoldalú! Alapreceptje egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll (víz vagy tej, zsiradék, liszt, keményítő, só, tojás, sütőpor), és számos különböző sütemény készíthető belőle. Égetett tésztás az üreges képviselőfánk, csak arra vár, hogy megtöltsük! Akár sós is lehet – például sajtkrémmel turbózva –, hiszen a tészta nem tartalmaz cukrot. Apropó, tészta: még mutatósabb lesz a fánkunk, ha a tésztához is adunk némi pluszt, például mákszemeket. Szintén ez a tésztafajta szükséges a spanyolok híres churros fánkjához, amit csillagcsöves nyomózsákból nyomunk a forró olajba, és legtöbbször selymes csokiszósszal tálalunk. Persze hasonló fánkért nem kell ennyire messzire mennünk, gondoljunk csak a tolófánkra! Mindezeken túl a hosszúkás, töltött és mázazott ekler fánk is égetett tészta alapú. Elegáns és változatos, tölthetjük tejszínhabbal, kávés, csokis, vaníliás, gyümölcsös krémekkel, bevonhatjuk csokival vagy akár gyümölcsös mázzal.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Gyors fánkok sütőporral

Jól esne ebéd után egy kis farsangi nassolnivaló, de rohanós napunk van? Ilyenkor érdemes bevetni a sütőporos fánkokat, amelyek a tészta összeállítását követően azonnal süthetők. A tészta készülhet reszelt almával, túróval, tejföllel, joghurttal, kefirrel, főtt burgonyával. Végezetül említsük meg, hogy bár kis pihentetést, nyújtást és formázást igényel – tehát valamennyivel több elkészítési idővel kell számolni –, de ugyanúgy sütőporral készül a méltán népszerű csörögefánk.

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
42 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!