A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

Dátum 2024. január 19.

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
61 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Szalagostól az amerikai fánkig – kelt tésztás finomságok

Ha meghalljuk, hogy fánk lesz uzsonnára, legtöbbünknek elsőre talán a kerek, pihe-puha, szép széles szalaggal büszkélkedő szalagos fánk jut eszünkbe. Tejjel, tojással, zsiradékkal (vajjal vagy margarinnal) és rummal dúsított élesztős tésztából készül, amelyet hagyományos módon dagasztunk és kelesztünk. Közeli rokona a berliner (berlini fánk), amelyet sütés után megtöltünk lekvárral, csokis vagy vaníliás krémmel, és bevonhatjuk mázzal is. Az élesztős tésztavariációkat kedvünkre formázhatjuk, sütés közben szépen megtartják alakjukat. Akár sós verzióban is süthetünk belőlük fánkot, és megtölthetjük sütés előtt is, például almadarabokkal. Aki pedig a bő olajban sütést mellőzné, kipróbálhatja a kedvencét sütőben sütve. Szintén élesztős tésztából sütjük a jellegzetes gyűrűs, azaz középen lyukas amerikai fánkot, amelyet szokás tölteni, színes mázakkal bevonni, dekorcukrokkal díszíteni. Ha „megspórolnánk” a kelesztés idejét, készítsünk fánkot Dr. Oetker Amerikai fánk alapporból, gyors és nagyon finom!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fánkok égetett tésztából

Az égetett tészta igazán sokoldalú! Alapreceptje egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll (víz vagy tej, zsiradék, liszt, keményítő, só, tojás, sütőpor), és számos különböző sütemény készíthető belőle. Égetett tésztás az üreges képviselőfánk, csak arra vár, hogy megtöltsük! Akár sós is lehet – például sajtkrémmel turbózva –, hiszen a tészta nem tartalmaz cukrot. Apropó, tészta: még mutatósabb lesz a fánkunk, ha a tésztához is adunk némi pluszt, például mákszemeket. Szintén ez a tésztafajta szükséges a spanyolok híres churros fánkjához, amit csillagcsöves nyomózsákból nyomunk a forró olajba, és legtöbbször selymes csokiszósszal tálalunk. Persze hasonló fánkért nem kell ennyire messzire mennünk, gondoljunk csak a tolófánkra! Mindezeken túl a hosszúkás, töltött és mázazott ekler fánk is égetett tészta alapú. Elegáns és változatos, tölthetjük tejszínhabbal, kávés, csokis, vaníliás, gyümölcsös krémekkel, bevonhatjuk csokival vagy akár gyümölcsös mázzal.

Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Gyors fánkok sütőporral

Jól esne ebéd után egy kis farsangi nassolnivaló, de rohanós napunk van? Ilyenkor érdemes bevetni a sütőporos fánkokat, amelyek a tészta összeállítását követően azonnal süthetők. A tészta készülhet reszelt almával, túróval, tejföllel, joghurttal, kefirrel, főtt burgonyával. Végezetül említsük meg, hogy bár kis pihentetést, nyújtást és formázást igényel – tehát valamennyivel több elkészítési idővel kell számolni –, de ugyanúgy sütőporral készül a méltán népszerű csörögefánk.

Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
43 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!