Berliner a sütőből
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Kelt tésztához:
100 ml tej
100 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
25 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
Kenéshez és szóráshoz:
kb. 25 g vaj vagy margarin
kb. 2 evőkanál cukor
Töltelékhez:
3-4 evőkanál meggylekvár
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tippek:
A cukormázhoz keverjen össze 100 g porcukrot kb. 2 evőkanál vízzel.
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
Kedvencnek jelölöm
Berliner a sütőből
Hozzávalók
10 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
sütőpapír
Kelt tésztához:
100 ml tej
100 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
25 g cukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
Kenéshez és szóráshoz:
kb. 25 g vaj vagy margarin
kb. 2 evőkanál cukor
Töltelékhez:
3-4 evőkanál meggylekvár
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tippek:
A cukormázhoz keverjen össze 100 g porcukrot kb. 2 evőkanál vízzel.
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?