Narancsos fánkok
Hozzávalók
Sütéshez:
étolaj pl. napraforgóolaj
Tésztához:
200 ml tej
60 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Mázhoz:
200 g porcukor
kb. 3 evőkanál narancslé
sütő- és ételfesték narancssárga
Szóráshoz:
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt narancshéj
Elkészítés
Előkészítés:
A fánk hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Cukormáz:
A porcukrot keverjük össze a narancslével, hogy sima mázat kapjunk. Mártsuk bele a fánkok tetejét, és hagyjuk lecsöpögni egy sütőpapírra helyezett süteményrácson. A maradék cukormázat színezzük narancssárgára ételfestékkel, és tegyük egy kis fagyasztózacskóba. Zárjuk le szorosan a zacskót, vágjunk le egy kis sarkot, és díszítsük a fánkokat. Szórjuk meg a reszelt narancshéjjal és hagyjuk a cukormázat megdermedni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Cukormáz:
A porcukrot keverjük össze a narancslével, hogy sima mázat kapjunk. Mártsuk bele a fánkok tetejét, és hagyjuk lecsöpögni egy sütőpapírra helyezett süteményrácson. A maradék cukormázat színezzük narancssárgára ételfestékkel, és tegyük egy kis fagyasztózacskóba. Zárjuk le szorosan a zacskót, vágjunk le egy kis sarkot, és díszítsük a fánkokat. Szórjuk meg a reszelt narancshéjjal és hagyjuk a cukormázat megdermedni.
Tipp:
Narancslé helyett használhatunk citromlevet és a szóráshoz Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéjat is.
Kedvencnek jelölöm
Narancsos fánkok
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütéshez:
étolaj pl. napraforgóolaj
Tésztához:
200 ml tej
60 g vaj vagy margarin
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
Mázhoz:
200 g porcukor
kb. 3 evőkanál narancslé
sütő- és ételfesték narancssárga
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A fánk hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Cukormáz:
A porcukrot keverjük össze a narancslével, hogy sima mázat kapjunk. Mártsuk bele a fánkok tetejét, és hagyjuk lecsöpögni egy sütőpapírra helyezett süteményrácson. A maradék cukormázat színezzük narancssárgára ételfestékkel, és tegyük egy kis fagyasztózacskóba. Zárjuk le szorosan a zacskót, vágjunk le egy kis sarkot, és díszítsük a fánkokat. Szórjuk meg a reszelt narancshéjjal és hagyjuk a cukormázat megdermedni.
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Cukormáz:
A porcukrot keverjük össze a narancslével, hogy sima mázat kapjunk. Mártsuk bele a fánkok tetejét, és hagyjuk lecsöpögni egy sütőpapírra helyezett süteményrácson. A maradék cukormázat színezzük narancssárgára ételfestékkel, és tegyük egy kis fagyasztózacskóba. Zárjuk le szorosan a zacskót, vágjunk le egy kis sarkot, és díszítsük a fánkokat. Szórjuk meg a reszelt narancshéjjal és hagyjuk a cukormázat megdermedni.
Tipp:
Narancslé helyett használhatunk citromlevet és a szóráshoz Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéjat is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?