Rózsafánk
Hozzávalók
Rózsafánkhoz:
3 darab különböző méretű, kör alakú kiszúróforma (kb. 2,5-3 cm, kb. 4 cm és kb. 5 cm Ø)
Tésztához:
250 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g tejföl
50 g lágy vaj vagy margarin
3 darab tojássárgája (M-es)
30 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Kenéshez:
1 darab tojásfehérje (M-es)
Sütéshez:
400 ml napraforgóolaj
Tálaláshoz:
tetszőleges lekvár
porcukor
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton, kb. 1-2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a három különböző méretű kiszúróformával azonos számú tésztadarabokat szaggatunk ki. A tésztakorongok szélét körben, késsel vagy konyhai ollóval segítségével bemetsszük a következőképpen: a legnagyobb átmérőjű tésztakorongon kb. 1-1,2 cm hosszú bemetszéseket ejtünk, a kisebbeken arányosan ennél rövidebbeket. A legnagyobb átmérőjű tésztakorongon 6, a közepesen 5, a legkisebben pedig 4 darab bemetszést ejtünk. Ezután összeállítjuk a rózsákat: egy legnagyobb átmérőjű tésztakorong közepét megkenjük kevés tojásfehérjével, majd ráteszünk egy közepes méretű tésztakorongot úgy, hogy a bemetszések ne fedjék egymást, ezt is megkenjük középen kevés tojásfehérjével, végül szintén kissé elforgatva ráhelyezünk egy legkisebb tésztadarabot. Fakanál lisztbe mártott nyelével jól benyomjuk a közepét, így nem fognak szétválni a „szirmok” sütés közben. Hasonlóan összeállítjuk a többi fánkot is.
A napraforgóolajat fritőzben vagy főzőedényben 175 °C-ra forrósítjuk úgy, hogy az olajba tartott fakanál nyele körül buborékok képződjenek. A rózsafánkokat több részletben aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Tálalás:
A meleg rózsafánkok közepébe kevés lekvárt kanalazunk, majd megszórjuk porcukorral. A fánkokat további lekvárral kínálhatjuk.
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton, kb. 1-2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a három különböző méretű kiszúróformával azonos számú tésztadarabokat szaggatunk ki. A tésztakorongok szélét körben, késsel vagy konyhai ollóval segítségével bemetsszük a következőképpen: a legnagyobb átmérőjű tésztakorongon kb. 1-1,2 cm hosszú bemetszéseket ejtünk, a kisebbeken arányosan ennél rövidebbeket. A legnagyobb átmérőjű tésztakorongon 6, a közepesen 5, a legkisebben pedig 4 darab bemetszést ejtünk. Ezután összeállítjuk a rózsákat: egy legnagyobb átmérőjű tésztakorong közepét megkenjük kevés tojásfehérjével, majd ráteszünk egy közepes méretű tésztakorongot úgy, hogy a bemetszések ne fedjék egymást, ezt is megkenjük középen kevés tojásfehérjével, végül szintén kissé elforgatva ráhelyezünk egy legkisebb tésztadarabot. Fakanál lisztbe mártott nyelével jól benyomjuk a közepét, így nem fognak szétválni a „szirmok” sütés közben. Hasonlóan összeállítjuk a többi fánkot is.
A napraforgóolajat fritőzben vagy főzőedényben 175 °C-ra forrósítjuk úgy, hogy az olajba tartott fakanál nyele körül buborékok képződjenek. A rózsafánkokat több részletben aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Tálalás:
A meleg rózsafánkok közepébe kevés lekvárt kanalazunk, majd megszórjuk porcukorral. A fánkokat további lekvárral kínálhatjuk.
Tipp:
Lekvár helyett például mogyoró- vagy pisztáciakrémet is tehetünk a rózsafánkok közepébe.
Kedvencnek jelölöm
Rózsafánk
Hozzávalók
kb. 20-22 darab elkészítéséhez
Rózsafánkhoz:
3 darab különböző méretű, kör alakú kiszúróforma (kb. 2,5-3 cm, kb. 4 cm és kb. 5 cm Ø)
Tésztához:
250 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g tejföl
50 g lágy vaj vagy margarin
3 darab tojássárgája (M-es)
30 g porcukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
Kenéshez:
1 darab tojásfehérje (M-es)
Sütéshez:
400 ml napraforgóolaj
Tálaláshoz:
tetszőleges lekvár
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton, kb. 1-2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a három különböző méretű kiszúróformával azonos számú tésztadarabokat szaggatunk ki. A tésztakorongok szélét körben, késsel vagy konyhai ollóval segítségével bemetsszük a következőképpen: a legnagyobb átmérőjű tésztakorongon kb. 1-1,2 cm hosszú bemetszéseket ejtünk, a kisebbeken arányosan ennél rövidebbeket. A legnagyobb átmérőjű tésztakorongon 6, a közepesen 5, a legkisebben pedig 4 darab bemetszést ejtünk. Ezután összeállítjuk a rózsákat: egy legnagyobb átmérőjű tésztakorong közepét megkenjük kevés tojásfehérjével, majd ráteszünk egy közepes méretű tésztakorongot úgy, hogy a bemetszések ne fedjék egymást, ezt is megkenjük középen kevés tojásfehérjével, végül szintén kissé elforgatva ráhelyezünk egy legkisebb tésztadarabot. Fakanál lisztbe mártott nyelével jól benyomjuk a közepét, így nem fognak szétválni a „szirmok” sütés közben. Hasonlóan összeállítjuk a többi fánkot is.
A napraforgóolajat fritőzben vagy főzőedényben 175 °C-ra forrósítjuk úgy, hogy az olajba tartott fakanál nyele körül buborékok képződjenek. A rózsafánkokat több részletben aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Tálalás:
A meleg rózsafánkok közepébe kevés lekvárt kanalazunk, majd megszórjuk porcukorral. A fánkokat további lekvárral kínálhatjuk.
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) közepes fokozaton, kb. 1-2 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a három különböző méretű kiszúróformával azonos számú tésztadarabokat szaggatunk ki. A tésztakorongok szélét körben, késsel vagy konyhai ollóval segítségével bemetsszük a következőképpen: a legnagyobb átmérőjű tésztakorongon kb. 1-1,2 cm hosszú bemetszéseket ejtünk, a kisebbeken arányosan ennél rövidebbeket. A legnagyobb átmérőjű tésztakorongon 6, a közepesen 5, a legkisebben pedig 4 darab bemetszést ejtünk. Ezután összeállítjuk a rózsákat: egy legnagyobb átmérőjű tésztakorong közepét megkenjük kevés tojásfehérjével, majd ráteszünk egy közepes méretű tésztakorongot úgy, hogy a bemetszések ne fedjék egymást, ezt is megkenjük középen kevés tojásfehérjével, végül szintén kissé elforgatva ráhelyezünk egy legkisebb tésztadarabot. Fakanál lisztbe mártott nyelével jól benyomjuk a közepét, így nem fognak szétválni a „szirmok” sütés közben. Hasonlóan összeállítjuk a többi fánkot is.
A napraforgóolajat fritőzben vagy főzőedényben 175 °C-ra forrósítjuk úgy, hogy az olajba tartott fakanál nyele körül buborékok képződjenek. A rózsafánkokat több részletben aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Tálalás:
A meleg rózsafánkok közepébe kevés lekvárt kanalazunk, majd megszórjuk porcukorral. A fánkokat további lekvárral kínálhatjuk.
Tipp:
Lekvár helyett például mogyoró- vagy pisztáciakrémet is tehetünk a rózsafánkok közepébe.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?