Töltött fánkok
Hozzávalók
Sütéshez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Mázhoz:
Elkészítés
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
Tipp:
Töltött fánkok
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütéshez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Mázhoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen rövid idő alatt átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából kb. 8-10 cm Ø kiszúró segítségével formázzunk fánkokat, a közepüket egy kisebb (kb. 2 cm Ø) kiszúróval szúrjuk ki. Mindezt a folyamatot addig folytassuk, míg a tésztánk el nem fogy. A tésztából kb. 12 darab fánkot tudunk készíteni. A gyűrűket letakarva még egyszer meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobbak nem lesznek.
A napraforgóolajat forrósítsuk fel. A fánkok mindkét oldalát közepes hőfokon süssük aranybarnára. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
Töltelék:
A fánkok megtöltése:
Vágjuk át a fánkokat egyszer vízszintesen. A kimért hideg tejet és habtejszínt egy magas falú keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig keverjük. A krémet töltsük egy habzsákba és a fánkok alsó felén egyenletesen osszuk el. A gyümölcsszószt csorgassuk a krém tetejére, majd tegyük rá a fánkok felső felét.
Díszítés
Keverjük össze a porcukrot vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk, sütő- és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A cukormázat egy teáskanál segítségével osszuk el a fánkok tetején, majd szórjuk meg a dekorcukrokkal. Hagyjuk a mázat megdermedni.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?