Mini Berliner fánkok
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Vaníliás töltelékhez:
Bevonathoz:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos tej-vaj keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát kb. 20 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk sima golyóvá, majd helyezzük őket egymás mellé az előkészített tepsire, és kissé lapítsuk el.
Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig, amíg láthatóan megnő a méretük. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A fánkokat közvetlenül a sütés után kenjük meg az olvasztott vajjal, forgassuk meg a cukorban, és hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson.
A fánkok töltése:
Öntsük a tejet és a habtejszínt egy keverőtálba. Adjuk hozzá a desszertport és legalább 1 percig keverjük jól össze kézi habverővel, majd hagyjuk néhány percig sűrűsödni. Töltsük a vaníliaszószt egy kb. 4 mm Ø díszítőfejjel ellátott habzsákba és minden fánk oldalába nyomjunk egy kis vaníliás szószt.
Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a fánkokat egy kevés porcukorral.
Tippek:
A fánkok jól fagyaszthatóak.
Mini Berliner fánkok
Hozzávalók
kb. 20 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Vaníliás töltelékhez:
Bevonathoz:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a langyos tej-vaj keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát kb. 20 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk sima golyóvá, majd helyezzük őket egymás mellé az előkészített tepsire, és kissé lapítsuk el.
Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni további kb. 15-20 percig, amíg láthatóan megnő a méretük. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A fánkokat közvetlenül a sütés után kenjük meg az olvasztott vajjal, forgassuk meg a cukorban, és hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson.
A fánkok töltése:
Öntsük a tejet és a habtejszínt egy keverőtálba. Adjuk hozzá a desszertport és legalább 1 percig keverjük jól össze kézi habverővel, majd hagyjuk néhány percig sűrűsödni. Töltsük a vaníliaszószt egy kb. 4 mm Ø díszítőfejjel ellátott habzsákba és minden fánk oldalába nyomjunk egy kis vaníliás szószt.
Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a fánkokat egy kevés porcukorral.
Tippek:
A fánkok jól fagyaszthatóak.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?