Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel
2022. június 09.Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.
Mártogassunk!
Ha barátokat várunk estére vagy a családdal tervezünk közös filmnézést, valami ropogtatnivaló jól fog esni. Például zöldséghasáb – répa, kígyóuborka, angol zeller –, házi pita kenyér, chips vagy más finomság, amit a legjobban szeretünk. Egy közös bennük: mártogatni, tunkolni mindet nagyon jól lehet, így érdemes pár tálka különböző ízvilágú dippel is készülni. A mártogatósok lehetnek főtt tojásosak, tejtermék-alapúak, túrósak, tejfölösek, joghurtosak, felturbózhatjuk sajttal, vörös- és fokhagymával, zöldfűszerekkel, spenóttal, aszalt paradicsommal. Ha vegán alternatívát keresünk, tejföl helyett válasszunk Creme VEGA-t!
A másik kedvenc irány a paradicsomos ízvilág, az édes paradicsomot elvihetjük csilivel csípős irányba, vagy vehetjük olaszosra is bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. Akár még házi ketchupöt is főzhetünk! Ha pedig kész a ketchup, BBQ mártogatóst, szószt is összedobhatunk a felhasználásával. Aki az extra krémességre és a friss, mexikói ízekre szavaz, feltétlenül próbálja ki a guacamolét, azaz az avokádókrémet! Végül említsünk meg még egy alaptípust, a hüvelyesekből készített kencéket. Legismertebb a hummusz, amely főtt csicseriborsóból készül olívaolajjal, tahinivel (szezámpaszta) és fűszerekkel. De hasonlóan felhasználhatunk főtt vörösbabot vagy sárgaborsót is ezekhez a krémekhez.
Főételek mellé is tálaljunk belőlük!
Akár húsos, akár vegetáriánus ebédre, vacsorára szavazunk, egy jó mártás vagy chutney (vagy magyarosan csatni) jó szolgálatot fog tenni. Csatnik rengeteg különböző alapanyagból készülhetnek, közös jellemzőjük, hogy egyszerre édeskések és pikánsak, savanykásak és fűszeresek, gyakori összetevőjük az ecet, a hagyma és a csili. Az egyik legismertebb a mangós, de lehet például sárgabarackos is. Tálalhatjuk húsok vagy grill zöldségek mellé. A savanykás, (bogyós) gyümölcsös verziókat pedig nemcsak húsokhoz, hanem sajtokhoz is ajánljuk. Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de a pestókat (vagy pesztókat) is nyugodtan ide sorolhatjuk. A legismertebb genovai (bazsalikom-alapú fenyőmaggal, olívaolajjal, fokhagymával) mellett akár avokádóból is készíthetünk krémes pesztót, amit már csak főtt tésztával kell összeforgatnunk a gyors ebédhez. A pesztók távoli rokona az argentin chimichurri, amely sok-sok petrezselyemből készül.
Édes öntetek desszertekhez
Ha azt mondjuk, desszertöntet, valószínűleg mindenki egyből rávágja: vaníliasodó! Töretlen népszerűsége nem véletlen, mennyei aranygaluskához, palacsintához, túrógombóchoz. Hasonlóan változatosan felhasználható a csokoládészósz is, amit akár narancshéjjal vagy rummal is megbolondíthatunk. A csoki szinte mindennel jól párosítható gesztenyétől a vaníliáig, mogyorótól a tejszínig. A másik örök sztár a gyümölcsszósz. A csatnikkal ellentétben ezek édesen, cukorral vagy más édesítőszerrel, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel készülnek. Állhatnak vegyes gyümölcsökből, népszerű a meggy, az alma, a szilva és az eper is. Végül említsünk meg egy különleges, kenhető állagú desszertkrémet is, ez a lemon curd, vagyis az angol citromkrém. Friss, citromos ízvilágú, felhasználhatjuk pohárkrémekhez, de akár linzerbe is tölthetjük a megszokott lekvár helyett.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.