Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel
2022. június 09.Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.
Mártogassunk!
Ha barátokat várunk estére vagy a családdal tervezünk közös filmnézést, valami ropogtatnivaló jól fog esni. Például zöldséghasáb – répa, kígyóuborka, angol zeller –, házi pita kenyér, chips vagy más finomság, amit a legjobban szeretünk. Egy közös bennük: mártogatni, tunkolni mindet nagyon jól lehet, így érdemes pár tálka különböző ízvilágú dippel is készülni. A mártogatósok lehetnek főtt tojásosak, tejtermék-alapúak, túrósak, tejfölösek, joghurtosak, felturbózhatjuk sajttal, vörös- és fokhagymával, zöldfűszerekkel, spenóttal, aszalt paradicsommal. Ha vegán alternatívát keresünk, tejföl helyett válasszunk Creme VEGA-t!
A másik kedvenc irány a paradicsomos ízvilág, az édes paradicsomot elvihetjük csilivel csípős irányba, vagy vehetjük olaszosra is bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. Akár még házi ketchupöt is főzhetünk! Ha pedig kész a ketchup, BBQ mártogatóst, szószt is összedobhatunk a felhasználásával. Aki az extra krémességre és a friss, mexikói ízekre szavaz, feltétlenül próbálja ki a guacamolét, azaz az avokádókrémet! Végül említsünk meg még egy alaptípust, a hüvelyesekből készített kencéket. Legismertebb a hummusz, amely főtt csicseriborsóból készül olívaolajjal, tahinivel (szezámpaszta) és fűszerekkel. De hasonlóan felhasználhatunk főtt vörösbabot vagy sárgaborsót is ezekhez a krémekhez.
Főételek mellé is tálaljunk belőlük!
Akár húsos, akár vegetáriánus ebédre, vacsorára szavazunk, egy jó mártás vagy chutney (vagy magyarosan csatni) jó szolgálatot fog tenni. Csatnik rengeteg különböző alapanyagból készülhetnek, közös jellemzőjük, hogy egyszerre édeskések és pikánsak, savanykásak és fűszeresek, gyakori összetevőjük az ecet, a hagyma és a csili. Az egyik legismertebb a mangós, de lehet például sárgabarackos is. Tálalhatjuk húsok vagy grill zöldségek mellé. A savanykás, (bogyós) gyümölcsös verziókat pedig nemcsak húsokhoz, hanem sajtokhoz is ajánljuk. Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de a pestókat (vagy pesztókat) is nyugodtan ide sorolhatjuk. A legismertebb genovai (bazsalikom-alapú fenyőmaggal, olívaolajjal, fokhagymával) mellett akár avokádóból is készíthetünk krémes pesztót, amit már csak főtt tésztával kell összeforgatnunk a gyors ebédhez. A pesztók távoli rokona az argentin chimichurri, amely sok-sok petrezselyemből készül.
Édes öntetek desszertekhez
Ha azt mondjuk, desszertöntet, valószínűleg mindenki egyből rávágja: vaníliasodó! Töretlen népszerűsége nem véletlen, mennyei aranygaluskához, palacsintához, túrógombóchoz. Hasonlóan változatosan felhasználható a csokoládészósz is, amit akár narancshéjjal vagy rummal is megbolondíthatunk. A csoki szinte mindennel jól párosítható gesztenyétől a vaníliáig, mogyorótól a tejszínig. A másik örök sztár a gyümölcsszósz. A csatnikkal ellentétben ezek édesen, cukorral vagy más édesítőszerrel, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel készülnek. Állhatnak vegyes gyümölcsökből, népszerű a meggy, az alma, a szilva és az eper is. Végül említsünk meg egy különleges, kenhető állagú desszertkrémet is, ez a lemon curd, vagyis az angol citromkrém. Friss, citromos ízvilágú, felhasználhatjuk pohárkrémekhez, de akár linzerbe is tölthetjük a megszokott lekvár helyett.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!