Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Dátum 2023. december 13.

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Cukormentes édességek

Akár tudatos táplálkozás, akár egészségügyi probléma áll a háttérben, egy biztos: hagyományos cukor nélkül is van élet karácsonykor! A sütemények, desszertek édesítéséhez választhatunk sztíviát, eritritet, agávészirupot, kókuszcukrot, vagy dönthetünk úgy is, hogy eleve édes hozzávalókból készítjük el a finomságokat, ilyen az érett banán, alma, sütőtök, datolya és egyéb aszalványok. Jó tudni, hogy egyes aszalványok cukrozottak, illetve amennyiben egészségügyi okból nem fogyasztunk cukrot, legyünk tisztában azzal, hogy a gyümölcscukor engedélyezett-e számunkra. Banán- és almapüré édesíthet gyümölcskenyereket, kerülhet amerikai palacsinta tésztájába, és egy sűrűre főzött almaszósz vagy sütőtökpüré linzert is megtölthet. A datolya (rövid időre forró vízbe áztatva, majd pépesítve) kitűnő alap sütés nélküli torták, desszertek „tésztájához”, legyen szó sajttortáról, brownie-ról, kis golyókról, bonbonokról. Jegyezzük meg azt is, hogy az égetett tészta alapreceptjébe sem kell cukor, ha például képviselőfánkot tervezünk, csak a krémre, töltelékre kell figyelnünk.

Így válthatjuk ki a glutént

Kezdjük ismét egy fontos kitétellel: minden esetben ellenőrizzük, hogy a kiválasztott alapanyag, termék biztosan nem tartalmaz-e glutént, akár nyomokban. Sütni nem lehetetlen hagyományos búzaliszt nélkül, sőt! Bevethetünk gluténmentes liszteket, lisztkeverékeket, vagy használhatunk egész, durvára tört vagy őrölt olajos magokat, magliszteket (mandula, mogyoró, dió), ez utóbbiak nagyon jól passzolnak a karácsony klasszikus ízeihez, süteményeihez, gondoljunk csak az amarettire! Nem kell lisztféleség a süteményes tálra és a karácsonyfára is tehető habcsókokhoz, habkarikákhoz, és még finomabb lesz a végeredmény, ha kókuszreszelék hozzáadásával készítjük el. Habcsók alapú az elegáns pavlova torta is, amit tetszőleges krémekkel, tejszínhabbal, gyümölcsökkel tálalhatunk. Tojásfehérjehab-mandula kombinációval könnyű, krémekkel megtölthető tortalapokat is süthetünk. Apró desszertekhez, bonbonokhoz vagy akár mousse-hoz pedig választhatunk marcipánt, ami szintén gluténmentes hozzávaló.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
49 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Desszertek laktóz, tejfehérje és tojás nélkül, vegán finomságok

Az óvatosság elengedhetetlen, hiszen számos olyan termék is tartalmazhat tejszármazékot vagy tojást, amelyről elsőre nem sejtenénk, ilyen például a csokoládé vagy egyes készen vásárolható kekszek. Állati eredetű hozzávalók nélkül az ünnepi sütemény, desszert egyben vegán is lesz. Amennyiben laktózt nem fogyasztunk, laktózmentes termékek sorából választhatunk zsiradéktól a tejig, sajttól a túróig. Ha kizárt a hagyományos tejtermékek minden formája (vegán táplálkozás, tejfehérje-allergia), növényi italokkal, magitalokkal, Creme VEGA-val, Cuisine VEGA-val főzhetünk, süthetünk. A tojást őrölt lenmaggal, chiamaggal, almapürével, útifűmaghéjjal válthatjuk ki, vagy úgy is dönthetünk, hogy tojást nem igénylő sütemény, desszert kerül majd az ünnepi asztalra. Itt jöhet képbe ismét a feljebb már említett datolya, ami vegán, sütés nélküli édességek kedvelt alapanyaga is.

Kis odafigyeléssel nagy örömet okozhatunk ételérzékeny, diétázó vagy más okból mentes táplálkozást folytató szeretteinknek, hogy a karácsony ne a lemondásról szóljon.

Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!