Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
2023. december 13.Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Cukormentes édességek
Akár tudatos táplálkozás, akár egészségügyi probléma áll a háttérben, egy biztos: hagyományos cukor nélkül is van élet karácsonykor! A sütemények, desszertek édesítéséhez választhatunk sztíviát, eritritet, agávészirupot, kókuszcukrot, vagy dönthetünk úgy is, hogy eleve édes hozzávalókból készítjük el a finomságokat, ilyen az érett banán, alma, sütőtök, datolya és egyéb aszalványok. Jó tudni, hogy egyes aszalványok cukrozottak, illetve amennyiben egészségügyi okból nem fogyasztunk cukrot, legyünk tisztában azzal, hogy a gyümölcscukor engedélyezett-e számunkra. Banán- és almapüré édesíthet gyümölcskenyereket, kerülhet amerikai palacsinta tésztájába, és egy sűrűre főzött almaszósz vagy sütőtökpüré linzert is megtölthet. A datolya (rövid időre forró vízbe áztatva, majd pépesítve) kitűnő alap sütés nélküli torták, desszertek „tésztájához”, legyen szó sajttortáról, brownie-ról, kis golyókról, bonbonokról. Jegyezzük meg azt is, hogy az égetett tészta alapreceptjébe sem kell cukor, ha például képviselőfánkot tervezünk, csak a krémre, töltelékre kell figyelnünk.
Így válthatjuk ki a glutént
Kezdjük ismét egy fontos kitétellel: minden esetben ellenőrizzük, hogy a kiválasztott alapanyag, termék biztosan nem tartalmaz-e glutént, akár nyomokban. Sütni nem lehetetlen hagyományos búzaliszt nélkül, sőt! Bevethetünk gluténmentes liszteket, lisztkeverékeket, vagy használhatunk egész, durvára tört vagy őrölt olajos magokat, magliszteket (mandula, mogyoró, dió), ez utóbbiak nagyon jól passzolnak a karácsony klasszikus ízeihez, süteményeihez, gondoljunk csak az amarettire! Nem kell lisztféleség a süteményes tálra és a karácsonyfára is tehető habcsókokhoz, habkarikákhoz, és még finomabb lesz a végeredmény, ha kókuszreszelék hozzáadásával készítjük el. Habcsók alapú az elegáns pavlova torta is, amit tetszőleges krémekkel, tejszínhabbal, gyümölcsökkel tálalhatunk. Tojásfehérjehab-mandula kombinációval könnyű, krémekkel megtölthető tortalapokat is süthetünk. Apró desszertekhez, bonbonokhoz vagy akár mousse-hoz pedig választhatunk marcipánt, ami szintén gluténmentes hozzávaló.
Desszertek laktóz, tejfehérje és tojás nélkül, vegán finomságok
Az óvatosság elengedhetetlen, hiszen számos olyan termék is tartalmazhat tejszármazékot vagy tojást, amelyről elsőre nem sejtenénk, ilyen például a csokoládé vagy egyes készen vásárolható kekszek. Állati eredetű hozzávalók nélkül az ünnepi sütemény, desszert egyben vegán is lesz. Amennyiben laktózt nem fogyasztunk, laktózmentes termékek sorából választhatunk zsiradéktól a tejig, sajttól a túróig. Ha kizárt a hagyományos tejtermékek minden formája (vegán táplálkozás, tejfehérje-allergia), növényi italokkal, magitalokkal, Creme VEGA-val, Cuisine VEGA-val főzhetünk, süthetünk. A tojást őrölt lenmaggal, chiamaggal, almapürével, útifűmaghéjjal válthatjuk ki, vagy úgy is dönthetünk, hogy tojást nem igénylő sütemény, desszert kerül majd az ünnepi asztalra. Itt jöhet képbe ismét a feljebb már említett datolya, ami vegán, sütés nélküli édességek kedvelt alapanyaga is.
Kis odafigyeléssel nagy örömet okozhatunk ételérzékeny, diétázó vagy más okból mentes táplálkozást folytató szeretteinknek, hogy a karácsony ne a lemondásról szóljon.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.