Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika
2021. szeptember 15.Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.
Amerikának rengeteg édességet köszönhetünk!
Habosak, édesek, krémesek, színesek, nagyon csokisak vagy épp mogyoróvajasak – igen, ez mind megtalálható a repertoárban! Pár amerikai édesség tuti nektek is rögtön eszetekbe jut, de kezdjük csak az elején!
Mégpedig a reggelivel. Amerikában ugyanis óriási divat napindítónak édeset fogyasztani. Sőt!
Imádják az édeset és a sósat mixelni
Gondoljunk csak az amerikai filmek klasszikus jelenetére, amikor a család bacont süt a juharsziruppal meglocsolt palacsintához. De semmi gond, ha ez túl extrém nekünk! Az amerikai palacsinta „szimplán” édesen, pici vajjal a tetején, juharsziruppal, lekvárral vagy gyümölcsökkel (például banánnal, eperrel vagy áfonyával) is szuper finom. A banánkenyér szintén az USA-ból származik. Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, ha van pár érett, netán túlérett banán otthon, ez az egyik legjobb süti a felhasználásukra. Püspökkenyér formában nemcsak banánkenyeret, hanem más szeletelhető, reggelire is klassz sütiket is süthetünk sok-sok olajos maggal vagy aszalt gyümölcsökkel. És bár nálunk leginkább kerek tortaformában és húsvétra készítve ismert, a répatorta (vagy répasüti, répakenyér) hétköznapi reggeli- vagy uzsonnasüti is lehet Amerikában.
Térjünk át a napközben, akár útközben eszegethető nassolnivalókra, a cookies-okra, azaz roppanós amerikai kekszekre! Ezek azok a laposabb, kívül roppanós, belül puha kekszek, amelyek szinte minden ízesítést elbírnak, lehetnek csokisak, cukorkával díszítettek, zabpelyhesek, de akár karamellásak is.
Finom sütemények kávé mellé
A kekszek kávé mellé is jól passzolnak, így hát nézzünk körül a kávéházi sütik világában! Az amerikai papírpoharas, ízesített szirupokkal, tejjel, tej- vagy tejszínhabbal felturbózott kávécsodák mellé hasonlóan finom sütemények dukálnak. Mindig szokott lenni a pultban sajttorta. Apropó, sajttorta! A klasszikus recept (New York Cheesecake) zabkekszes-vajas alappal készül, amit elősütnek, majd rásimítják a krémsajtos réteget, és készre sütik. Emellett létezik egy másik népszerű verzió is, amely szintén kekszes alapú, de ezt nem sütik, hanem zselatin teszi szépen szeletelhetővé a krémjét.
A nagy „túlélő” muffint senkinek sem kell bemutatni. Hogy miért túlélő? Mert mindig képes megújulni, az alapreceptek kedvünkre variálhatók. A cupcake pedig egy igen látványos finomság, amelyet a krémes tető és szép díszítés tesz a zsúrok sztárjává. A díszítés a fantáziánkra van bízva, lehet kekszes, cukorkás vagy akár mályvacukros – hiszen a mályva- vagy pillecukor szintén amerikai finomság!
Népszerű édességek felturbózva
A kelt tészták is ismertek az Egyesült Államokban, híres süti például a fahéjas csiga cukros vagy krémsajtos mázzal, illetve a filmekben gyakran felbukkanó töltött, cukormázas, „lyukas közepű” fánkok. Ezeket eszik mindig a rendőrök és Homer Simpson is!
A végére hagytuk a csupa csoki kedvencet, a brownie-t. Ez a süti persze, hogy a színéről – és fő alapanyagáról – kapta a nevét! Érdemes megemlíteni szőke „tesóját”, a blondie-t is, aki esetleg nem ismerné, kitalálni is könnyű: fehér csokoládéból készül. A brownie-k akkor igazán finomak, ha kívül roppanós a tetejük, belül viszont krémesen lágyak. Készíthetjük málnával (az étcsoki-málna szuper párost alkot), olajos magvakkal, a tetejét bevonhatjuk krémsajttal, mogyorókrémmel. A mogyorókrém vagy mogyoróvaj egyébként szintén óriási kedvenc Amerikában, még reggelire is fogyasztják például PB&J szendvics formájában, ami nem más, mint mogyoróvajas-lekváros szendvics.
Mennyi amerikai finomság! Csak győzzük kiválasztani, melyiket készítsük el elsőre!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.