Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Amerikának rengeteg édességet köszönhetünk!

Habosak, édesek, krémesek, színesek, nagyon csokisak vagy épp mogyoróvajasak – igen, ez mind megtalálható a repertoárban! Pár amerikai édesség tuti nektek is rögtön eszetekbe jut, de kezdjük csak az elején!

Mégpedig a reggelivel. Amerikában ugyanis óriási divat napindítónak édeset fogyasztani. Sőt! 

Imádják az édeset és a sósat mixelni

Gondoljunk csak az amerikai filmek klasszikus jelenetére, amikor a család bacont süt a juharsziruppal meglocsolt palacsintához. De semmi gond, ha ez túl extrém nekünk! Az amerikai palacsinta „szimplán” édesen, pici vajjal a tetején, juharsziruppal, lekvárral vagy gyümölcsökkel (például banánnal, eperrel vagy áfonyával) is szuper finom. A banánkenyér szintén az USA-ból származik. Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, ha van pár érett, netán túlérett banán otthon, ez az egyik legjobb süti a felhasználásukra. Püspökkenyér formában nemcsak banánkenyeret, hanem más szeletelhető, reggelire is klassz sütiket is süthetünk sok-sok olajos maggal vagy aszalt gyümölcsökkel. És bár nálunk leginkább kerek tortaformában és húsvétra készítve ismert, a répatorta (vagy répasüti, répakenyér) hétköznapi reggeli- vagy uzsonnasüti is lehet Amerikában.

Térjünk át a napközben, akár útközben eszegethető nassolnivalókra, a cookies-okra, azaz roppanós amerikai kekszekre! Ezek azok a laposabb, kívül roppanós, belül puha kekszek, amelyek szinte minden ízesítést elbírnak, lehetnek csokisak, cukorkával díszítettek, zabpelyhesek, de akár karamellásak is. 

Finom sütemények kávé mellé

A kekszek kávé mellé is jól passzolnak, így hát nézzünk körül a kávéházi sütik világában! Az amerikai papírpoharas, ízesített szirupokkal, tejjel, tej- vagy tejszínhabbal felturbózott kávécsodák mellé hasonlóan finom sütemények dukálnak. Mindig szokott lenni a pultban sajttorta. Apropó, sajttorta! A klasszikus recept (New York Cheesecake) zabkekszes-vajas alappal készül, amit elősütnek, majd rásimítják a krémsajtos réteget, és készre sütik. Emellett létezik egy másik népszerű verzió is, amely szintén kekszes alapú, de ezt nem sütik, hanem zselatin teszi szépen szeletelhetővé a krémjét.

A nagy „túlélő” muffint senkinek sem kell bemutatni. Hogy miért túlélő? Mert mindig képes megújulni, az alapreceptek kedvünkre variálhatók. A cupcake pedig egy igen látványos finomság,  amelyet a krémes tető és szép díszítés tesz a zsúrok sztárjává. A díszítés a fantáziánkra van bízva, lehet kekszes, cukorkás vagy akár mályvacukros – hiszen a mályva- vagy pillecukor szintén amerikai finomság!

Népszerű édességek felturbózva

A kelt tészták is ismertek az Egyesült Államokban, híres süti például a fahéjas csiga cukros vagy krémsajtos mázzal, illetve a filmekben gyakran felbukkanó töltött, cukormázas, „lyukas közepű” fánkok. Ezeket eszik mindig a rendőrök és Homer Simpson is!

A végére hagytuk a csupa csoki kedvencet, a brownie-t. Ez a süti persze, hogy a színéről – és fő alapanyagáról – kapta a nevét! Érdemes megemlíteni szőke „tesóját”, a blondie-t is, aki esetleg nem ismerné, kitalálni is könnyű: fehér csokoládéból készül. A brownie-k akkor igazán finomak, ha kívül roppanós a tetejük, belül viszont krémesen lágyak. Készíthetjük málnával (az étcsoki-málna szuper párost alkot), olajos magvakkal, a tetejét bevonhatjuk krémsajttal, mogyorókrémmel. A mogyorókrém vagy mogyoróvaj egyébként szintén óriási kedvenc Amerikában, még reggelire is fogyasztják például PB&J szendvics formájában, ami nem más, mint mogyoróvajas-lekváros szendvics.

Mennyi amerikai finomság! Csak győzzük kiválasztani, melyiket készítsük el elsőre!

Miért esznek amerikaiak édeset reggelire?
Mi az a cookies és miben különbözik a magyar keksztől?
Milyen sajttorta receptek népszerűek Amerikában?
Mi a különbség a muffin és a cupcake között?
Milyen amerikai kelt tészták ismertek?
Mi az a brownie és hogyan készül a legjobb?
Mi az a blondie?
Hogyan használják a mogyorókrémet Amerikában?
Mi az a PB&J szendvics?
Milyen amerikai édességeket érdemes először kipróbálni?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!