Fahéjas duplacsiga
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lett (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 40x30 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A lágy margarint elkenjük a tésztán, majd az összekevert barna cukros fahéjjal egyenletesen megszórjuk. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, és a vágott felével lefelé fordítjuk. A tésztahengert kb. 10 egyforma vastag szeletre vágjuk. Minden szeletet középen fentről háromnegyed részig bevágjuk (1. kép), majd egyenként oldalra széthajtjuk, és a tepsibe tesszük (2. kép). Még egy keveset kelni hagyjuk (kb. 20 perc), majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejszínt és a cukrot magasfalú edénybe öntjük, és felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten kb. 15 perc alatt sűrű öntetté főzzük, közben időnként megkeverjük. A fahéjas csigát sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A forró Fahéjas duplacsiga sütemény tekercseket bőven megkenjük az öntettel, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk.
Tipp:
Fahéjas duplacsiga
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lett (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 40x30 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd téglalap alakúra (kb. 40x30 cm) nyújtjuk. A lágy margarint elkenjük a tésztán, majd az összekevert barna cukros fahéjjal egyenletesen megszórjuk. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, és a vágott felével lefelé fordítjuk. A tésztahengert kb. 10 egyforma vastag szeletre vágjuk. Minden szeletet középen fentről háromnegyed részig bevágjuk (1. kép), majd egyenként oldalra széthajtjuk, és a tepsibe tesszük (2. kép). Még egy keveset kelni hagyjuk (kb. 20 perc), majd a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejszínt és a cukrot magasfalú edénybe öntjük, és felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten kb. 15 perc alatt sűrű öntetté főzzük, közben időnként megkeverjük. A fahéjas csigát sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk. A forró Fahéjas duplacsiga sütemény tekercseket bőven megkenjük az öntettel, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?