Mogyoróvajas sajttorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához kb. 22 cm Ø:
sütőpapír
Tortaalaphoz:
200 g zabkeksz
100 g vaj vagy margarin
Krémhez:
250 g mascarpone
200 g lágy mogyoróvaj
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 ml hideg habtejszín
3 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
Mázhoz:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
50 ml habtejszín
Díszítéshez:
kb. 30-40 g mogyoróvaj
némi sótlan földimogyoró
Elkészítés
Előkészítés:
A csatos tortaforma alját sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tortaalap:
A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A vajat vagy margarint egy serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk, majd a kekszmorzsát hozzákeverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában és jól lenyomkodjuk, majd a krém összeállításának idejére hűtőszekrénybe tesszük.
Krém:
A mascarponét, a lágy mogyoróvajat és a kétféle cukrot konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt simára keverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és két részletben hozzáforgatjuk a krémhez. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tortaalapon, majd a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Máz:
A tortabevonót a tasakból kivesszük, összetördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a habtejszínt, simára keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután a torta tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A mogyoróvajat megolvasztjuk alacsony hőfokon, egy kis lábasban vagy mikrohullámú sütőben. Fagyasztó tasakba töltjük, a tasak egyik sarkát levágjuk, majd vékony csíkokban a torta tetejére csorgatjuk. A földimogyorót durvára vágjuk, és körben kirakjuk vele a torta szélét, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt óvatosan meglazítjuk a csatos forma oldalát, és egy kés segítségével leválasztjuk a tortáról, ezután tortalapáttal megemeljük a tortát, és kihúzzuk alóla a sütőpapírt.
A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A vajat vagy margarint egy serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk, majd a kekszmorzsát hozzákeverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában és jól lenyomkodjuk, majd a krém összeállításának idejére hűtőszekrénybe tesszük.
Krém:
A mascarponét, a lágy mogyoróvajat és a kétféle cukrot konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt simára keverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és két részletben hozzáforgatjuk a krémhez. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tortaalapon, majd a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Máz:
A tortabevonót a tasakból kivesszük, összetördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a habtejszínt, simára keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután a torta tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A mogyoróvajat megolvasztjuk alacsony hőfokon, egy kis lábasban vagy mikrohullámú sütőben. Fagyasztó tasakba töltjük, a tasak egyik sarkát levágjuk, majd vékony csíkokban a torta tetejére csorgatjuk. A földimogyorót durvára vágjuk, és körben kirakjuk vele a torta szélét, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt óvatosan meglazítjuk a csatos forma oldalát, és egy kés segítségével leválasztjuk a tortáról, ezután tortalapáttal megemeljük a tortát, és kihúzzuk alóla a sütőpapírt.
Tipp:
A tortaalapot zabkeksz helyett vajas vagy karamellás kekszből is elkészíthetjük.
Kedvencnek jelölöm
Mogyoróvajas sajttorta
Hozzávalók
kb. 8-10 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához kb. 22 cm Ø:
sütőpapír
Tortaalaphoz:
200 g zabkeksz
100 g vaj vagy margarin
Krémhez:
250 g mascarpone
200 g lágy mogyoróvaj
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 ml hideg habtejszín
3 tasak Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
Díszítéshez:
kb. 30-40 g mogyoróvaj
némi sótlan földimogyoró
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A csatos tortaforma alját sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tortaalap:
A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A vajat vagy margarint egy serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk, majd a kekszmorzsát hozzákeverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában és jól lenyomkodjuk, majd a krém összeállításának idejére hűtőszekrénybe tesszük.
Krém:
A mascarponét, a lágy mogyoróvajat és a kétféle cukrot konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt simára keverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és két részletben hozzáforgatjuk a krémhez. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tortaalapon, majd a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Máz:
A tortabevonót a tasakból kivesszük, összetördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a habtejszínt, simára keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután a torta tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A mogyoróvajat megolvasztjuk alacsony hőfokon, egy kis lábasban vagy mikrohullámú sütőben. Fagyasztó tasakba töltjük, a tasak egyik sarkát levágjuk, majd vékony csíkokban a torta tetejére csorgatjuk. A földimogyorót durvára vágjuk, és körben kirakjuk vele a torta szélét, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt óvatosan meglazítjuk a csatos forma oldalát, és egy kés segítségével leválasztjuk a tortáról, ezután tortalapáttal megemeljük a tortát, és kihúzzuk alóla a sütőpapírt.
A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A vajat vagy margarint egy serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk, majd a kekszmorzsát hozzákeverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában és jól lenyomkodjuk, majd a krém összeállításának idejére hűtőszekrénybe tesszük.
Krém:
A mascarponét, a lágy mogyoróvajat és a kétféle cukrot konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt simára keverjük. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és két részletben hozzáforgatjuk a krémhez. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tortaalapon, majd a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Máz:
A tortabevonót a tasakból kivesszük, összetördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a habtejszínt, simára keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután a torta tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni.
Díszítés:
A mogyoróvajat megolvasztjuk alacsony hőfokon, egy kis lábasban vagy mikrohullámú sütőben. Fagyasztó tasakba töltjük, a tasak egyik sarkát levágjuk, majd vékony csíkokban a torta tetejére csorgatjuk. A földimogyorót durvára vágjuk, és körben kirakjuk vele a torta szélét, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt óvatosan meglazítjuk a csatos forma oldalát, és egy kés segítségével leválasztjuk a tortáról, ezután tortalapáttal megemeljük a tortát, és kihúzzuk alóla a sütőpapírt.
Tipp:
A tortaalapot zabkeksz helyett vajas vagy karamellás kekszből is elkészíthetjük.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?