Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

A legfinomabb gyümölcs-fűszer párosítások

Ha lekvárt, dzsemet tervezünk befőzni, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt gyümölcshöz milyen fűszerek illenek a legjobban. Van pár olyan alapíz, amivel biztosan nem lehet mellélőni! A vanília például a legtöbb gyümölcs barátja, ugyanúgy passzol a cseresznyéhez, mint a málnához vagy az áfonyához. Felhasználhatjuk vaníliarúd, vanília paszta, vanília aroma vagy vanillincukor formájában. A másik kedvenc a fahéj, meggyhez, szilvához, szinte „kötelező”, de bogyós gyümölcsökkel is el tudjuk képzelni. Fahéjrúdként vagy őrölt verzióban is a lekvárba kerülhet. 

A fahéj melengető hatású fűszer, akárcsak a szegfűszeg – sőt a vaníliát is ide soroljuk –, mindegyik jól fog esni télen, amikor elővesszük a nyáron eltett üvegeket. Fűszerkeverékeket is adhatunk a lekvárokhoz, dzsemekhez, például mézeskalács-fűszerkeveréket, amely az adventi-karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ízvilága. Karácsonyi süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk az ezzel készült lekvárt, például megtölthetünk vele linzereket. És még egy tipp: a zöldfűszereket se felejtsük el! A frissítő menta vagy citromfű a legtöbb gyümölcshöz jól illik. A málnát, epret feldobhatjuk bazsalikommal, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a levendulát, amely bár nem zöldfűszer, de kellemes aromájával remek ízesítője a gyümölcsös lekvároknak.

Különleges hozzávalók alkoholtól a rózsasziromig

Befőzéskor nyugodtan szárnyalhat a kreativitás, nem „kell” megállnunk a klasszikus fűszereknél. Feldobhatjuk a lekvárokat különböző alkoholos italokkal, pezsgővel, borral, almaborral vagy kókuszlikőrrel, extrém ízekért akár keserűlikőrrel is. Keverhetünk hozzájuk frissen reszelt gyömbért, mákszemeket, mazsolát, egy friss, könnyű zseléhez pedig választhatunk kezeletlen rózsaszirmot, hogy még különlegesebb legyen az összhatás. Az igazán egyedi lekvárokhoz, dzsemekhez nyugodtan mixeljük az eddigieket: kerüljön egyszerre többféle gyümölcs a lábasba (akár citrom is), fűszerezzük vaníliával, fahéjjal, és adjunk hozzá valami extrát is, ami lehet akár rumos mazsola vagy rozé bor.

Túl az édesen: fűszeres finomságok, csatnik, salsák

A csatni – vagy chutney – olyan pikáns finomság, amit legtöbbször főételek vagy sajttálak, mártogatósok mellé szoktunk kínálni. Egyszerre édes, savanykás, fűszeres, általában tartalmaz ecetet, hagymát és persze sok-sok fűszert. A mangót fűszerezhetjük gyömbérrel, a bogyós gyümölcsöket fanyarrá varázsolhatjuk mustárral, de gyakori csatni-fűszer a csilipaprika is. Csiliből frisset, őröltet és pelyhet is használhatunk. Hasonlóan jól ízesíti a csili a paradicsom- vagy paprikaalapú salsákat is, ezekhez bátran adjuk vörös- és fokhagymát, borsot. Klasszikus csatni, mártogatós, salsa fűszer lehet még például a citromhéj, a kardamom, a szegfűbors, a fahéj, a koriander és a Cayenne-bors is.

Milyen fűszereket érdemes használni a lekvárokhoz?
Hogyan lehet különlegessé tenni a lekvárokat?
Melyik gyümölcshöz illik a fahéj?
Mi az a csatni és mire jó?
Milyen alkoholos italokat lehet a lekvárokba tenni?
Mivel dobhatok fel egy dzsemet?
Milyen fűszerek illenek a bogyós gyümölcsökhöz?
Milyen ételekhez jó a salsa?
Mivel fűszerezzem a csatnit vagy salsát?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!