Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig
2022. július 22.Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!
A legfinomabb gyümölcs-fűszer párosítások
Ha lekvárt, dzsemet tervezünk befőzni, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt gyümölcshöz milyen fűszerek illenek a legjobban. Van pár olyan alapíz, amivel biztosan nem lehet mellélőni! A vanília például a legtöbb gyümölcs barátja, ugyanúgy passzol a cseresznyéhez, mint a málnához vagy az áfonyához. Felhasználhatjuk vaníliarúd, vanília paszta, vanília aroma vagy vanillincukor formájában. A másik kedvenc a fahéj, meggyhez, szilvához, szinte „kötelező”, de bogyós gyümölcsökkel is el tudjuk képzelni. Fahéjrúdként vagy őrölt verzióban is a lekvárba kerülhet. A fahéj melengető hatású fűszer, akárcsak a szegfűszeg – sőt a vaníliát is ide soroljuk –, mindegyik jól fog esni télen, amikor elővesszük a nyáron eltett üvegeket. Fűszerkeverékeket is adhatunk a lekvárokhoz, dzsemekhez, például mézeskalács-fűszerkeveréket, amely az adventi-karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ízvilága. Karácsonyi süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk az ezzel készült lekvárt, például megtölthetünk vele linzereket. És még egy tipp: a zöldfűszereket se felejtsük el! A frissítő menta vagy citromfű a legtöbb gyümölcshöz jól illik. A málnát, epret feldobhatjuk bazsalikommal, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a levendulát, amely bár nem zöldfűszer, de kellemes aromájával remek ízesítője a gyümölcsös lekvároknak.
Különleges hozzávalók alkoholtól a rózsasziromig
Befőzéskor nyugodtan szárnyalhat a kreativitás, nem „kell” megállnunk a klasszikus fűszereknél. Feldobhatjuk a lekvárokat különböző alkoholos italokkal, pezsgővel, borral, almaborral vagy akár kókuszlikőrrel. Keverhetünk hozzájuk frissen reszelt gyömbért, mákszemeket, mazsolát, egy friss, könnyű zseléhez pedig választhatunk kezeletlen rózsaszirmot, hogy még különlegesebb legyen az összhatás. Az igazán egyedi lekvárokhoz, dzsemekhez nyugodtan mixeljük az eddigieket: kerüljön egyszerre többféle gyümölcs a lábasba, fűszerezzük vaníliával, fahéjjal, és adjunk hozzá valami extrát is, ami lehet akár rumos mazsola vagy rozé bor.
Túl az édesen: fűszeres finomságok, csatnik, salsák
A csatni – vagy chutney – olyan pikáns finomság, amit legtöbbször főételek vagy sajttálak, mártogatósok mellé szoktunk kínálni. Egyszerre édes, savanykás, fűszeres, általában tartalmaz ecetet, hagymát és persze sok-sok fűszert. A mangót fűszerezhetjük gyömbérrel, a bogyós gyümölcsöket fanyarrá varázsolhatjuk mustárral, de gyakori csatni-fűszer a csilipaprika is. Csiliből frisset, őröltet és pelyhet is használhatunk. Hasonlóan jól ízesíti a csili a paradicsom- vagy paprikaalapú salsákat is, ezekhez bátran adjuk vörös- és fokhagymát, borsot. Klasszikus csatni, mártogatós, salsa fűszer lehet még például a citromhéj, a kardamom, a szegfűbors, a fahéj, a koriander és a Cayenne-bors is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.