Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Dátum 2022. július 22.

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A legfinomabb gyümölcs-fűszer párosítások

Ha lekvárt, dzsemet tervezünk befőzni, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt gyümölcshöz milyen fűszerek illenek a legjobban. Van pár olyan alapíz, amivel biztosan nem lehet mellélőni! A vanília például a legtöbb gyümölcs barátja, ugyanúgy passzol a cseresznyéhez, mint a málnához vagy az áfonyához. Felhasználhatjuk vaníliarúd, vanília paszta, vanília aroma vagy vanillincukor formájában. A másik kedvenc a fahéj, meggyhez, szilvához, szinte „kötelező”, de bogyós gyümölcsökkel is el tudjuk képzelni. Fahéjrúdként vagy őrölt verzióban is a lekvárba kerülhet. A fahéj melengető hatású fűszer, akárcsak a szegfűszeg – sőt a vaníliát is ide soroljuk –, mindegyik jól fog esni télen, amikor elővesszük a nyáron eltett üvegeket. Fűszerkeverékeket is adhatunk a lekvárokhoz, dzsemekhez, például mézeskalács-fűszerkeveréket, amely az adventi-karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ízvilága. Karácsonyi süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk az ezzel készült lekvárt, például megtölthetünk vele linzereket. És még egy tipp: a zöldfűszereket se felejtsük el! A frissítő menta vagy citromfű a legtöbb gyümölcshöz jól illik. A málnát, epret feldobhatjuk bazsalikommal, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a levendulát, amely bár nem zöldfűszer, de kellemes aromájával remek ízesítője a gyümölcsös lekvároknak.

Különleges hozzávalók alkoholtól a rózsasziromig

Befőzéskor nyugodtan szárnyalhat a kreativitás, nem „kell” megállnunk a klasszikus fűszereknél. Feldobhatjuk a lekvárokat különböző alkoholos italokkal, pezsgővel, borral, almaborral vagy akár kókuszlikőrrel. Keverhetünk hozzájuk frissen reszelt gyömbért, mákszemeket, mazsolát, egy friss, könnyű zseléhez pedig választhatunk kezeletlen rózsaszirmot, hogy még különlegesebb legyen az összhatás. Az igazán egyedi lekvárokhoz, dzsemekhez nyugodtan mixeljük az eddigieket: kerüljön egyszerre többféle gyümölcs a lábasba, fűszerezzük vaníliával, fahéjjal, és adjunk hozzá valami extrát is, ami lehet akár rumos mazsola vagy rozé bor.

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Túl az édesen: fűszeres finomságok, csatnik, salsák

A csatni – vagy chutney – olyan pikáns finomság, amit legtöbbször főételek vagy sajttálak, mártogatósok mellé szoktunk kínálni. Egyszerre édes, savanykás, fűszeres, általában tartalmaz ecetet, hagymát és persze sok-sok fűszert. A mangót fűszerezhetjük gyömbérrel, a bogyós gyümölcsöket fanyarrá varázsolhatjuk mustárral, de gyakori csatni-fűszer a csilipaprika is. Csiliből frisset, őröltet és pelyhet is használhatunk. Hasonlóan jól ízesíti a csili a paradicsom- vagy paprikaalapú salsákat is, ezekhez bátran adjuk vörös- és fokhagymát, borsot. Klasszikus csatni, mártogatós, salsa fűszer lehet még például a citromhéj, a kardamom, a szegfűbors, a fahéj, a koriander és a Cayenne-bors is.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-05-15
0 Kedvelés

Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-26
1 Kedvelés

5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség

Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-19
0 Kedvelés

Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei

Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-11
1 Kedvelés

Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez

Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
2 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!