Variációk tiramisura

Dátum 2023. március 20.

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Az eredeti tiramisu

Már a neve is izgalmas, hiszen az olasz kifejezés („tirami sù”) annyit tesz, „dobj fel!”, ez pedig a desszert koffeintartalmára – és annak élénkítő hatására – utal. Az eredeti tiramisu egy trevisói étteremből származik, a receptben kávéba mártott babapiskótát rétegeznek mascarponés krémmel. Érdekesség, hogy az eredeti tiramisu kávéjához nem tettek semmilyen alkoholt sem. A krém tartalmaz(ott) nyers tojást, ezt a hozzávalót élelmiszer-biztonsági okokból ma már sokszor kiváltják például tejszínhabbal. Ahogy az már lenni szokott, egy „sikerdesszertet” hamar utolér a végzete: a profi cukrászok és a lelkes amatőrök kísérletezésbe fognak, így születtek meg az eredetire többé-kevésbé emlékeztető tiramisu variációk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Variációk krémre, piskótára, ízesítésre

Nézzük, mi mindennel kísérletezhetünk! A mártogatáshoz használt frissen főzött kávét nemcsak cukorral, hanem ezen túl egy kis rummal, rumaromával is ízesíthetjük. Számos receptben adnak hozzá mandulás aromájú Amaretto likőrt. Sokszor viszont már nem is kávéba mártogatják a babapiskótát, hanem például tojás- vagy kókuszlikőrbe, így születnek a nyárias ízvilágú, gyümölcsökkel megbolondított tiramisuk. Tehetünk a tiramisunkhoz epret, málnát, áfonyát, kompótokat, lekvárokat. Télen, a karácsonyi időszakra jöhet a likőrrel ízesített kávé és a fahéjas ízvilág naranccsal, mandarinnal. Természetesen a krém is kaphat plusz ízesítést, keverhetünk hozzá vaníliát, fahéjat, mehetnek hozzá kandírozott gyümölcsök. A babapiskótát is kicserélhetjük a receptben? Ennek sincs akadálya, de olyan kekszféleségét, piskótát válasszunk, amely jól meg tudja szívni magát krémmel, folyadékkal, azaz megpuhul. Választhatunk olyan különlegességet, mint a vaníliás kifli vagy a cantuccini, de akár leveles tésztával is rétegezhetjük a krémet. Apropó, krém. A két alapkomponenst, a mascarponét és a tejszínhabot is módosíthatjuk, például Creme VEGA-val és növényi joghurttal vegánná tehetjük a tiramisut, vagy alkothatunk hamis tiramisut pudingos-tejfölös krémmel. A krémet villámgyorsan és egyszerűen Dr. Oetker Tiramisu krémporból is elkészíthetjük. A desszert tetejére legtöbbször kakaópor kerül, de például egy nyárias ízvilágú tiramisut nyugodtan megszórhatunk fehércsoki forgáccsal.

Pohárkrémtől tortáig

Ma már szinte mindenből létezik tiramisu ízű: vehetünk ilyen fagylaltot, krémlikőrt, csokit. A klasszikus, általában téglalap alakú formába rétegezett tiramisu mellett mi is kipróbálhatunk különlegességeket: lehet belőle pohárkrém, az egyszemélyes tálkákban, poharakban jól mutatnak a különböző rétegek, hozzáadott gyümölcsök, magvak. Készíthetünk tiramisu tortát, ennek alapja lehet összetördelt babapiskóta, gofri, vagy ettől elrugaszkodva süthetünk hozzá hagyományos piskótát is. A piskótát nagy tortákhoz és pohárdesszertekhez egyaránt felhasználhatjuk. Végül említsük meg, hogy a tiramisunál tényleg nyugodtan szárnyalhat a fantáziánk! Miért ne kombinálhatnánk össze két kedvencet, mondjuk a csupa csoki brownie-t tiramisu ízvilágú krémmel és kávéval?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!