Citromos tiramisu
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Szóráshoz:
Átitatáshoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét 35 g cukorral és sóval keverőpohárban konyhai robotgéppel (habverő) félig keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, majd nagyon keményre felverjük. A tojássárgáját keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt a legmagasabb fokozaton felverjük. 1 perc alatt beleszórjuk a maradék cukrot és a Bourbon vaníliás cukrot, majd 2 percig még egyszer tovább felverjük.
A tojásfehérjehab felét és a lisztet röviden és óvatosan a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a tojássárgájába, majd a maradék tojásfehérjehabot is óvatosan belekeverjük.
A tésztát kerek díszítőcsöves habzsákba (Ø 12 mm) töltjük, és kb. 8 cm hosszú csíkokat nyomunk az előkészített tepsibe. Cukorral megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótát sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A vizet, a gyümölcslét és a cukrot keverés közben felmelegítjük, amíg a cukor el nem olvadt. Végül belekeverjük a Limoncellot.
Krém:
Az összes hozzávalót tálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük.
A piskóta felét lapos, szögletes üvegformába (kb. 25 x 20 cm) fektetjük, az átitatáshoz elkészített oldat felét rácsöpögtetjük, és a krém felével betakarjuk. A maradék hozzávalókat ugyanebben a sorrendben rétegenként rátesszük.
A tiramisut frissen tartó fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és néhány órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk.
Díszítés:
A fehércsokiból forgácsokat reszelünk, és a citromot tetszés szerint vékony szeletekre vagy hasábokra vágjuk. Tálalás előtt a tiramisukrémet a forgácsokkal megszórjuk, majd citrommal és pisztáciával díszítjük.
Tippek:
A mascarpone felét helyettesíthetjük 250 g étkezési túróval (20%-os) is.
Jól záró dobozban a babapiskóta kb. 2 hétig tárolható.
Citromos tiramisu
Hozzávalók
kb. 6-8 adag elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Szóráshoz:
Átitatáshoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét 35 g cukorral és sóval keverőpohárban konyhai robotgéppel (habverő) félig keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, majd nagyon keményre felverjük. A tojássárgáját keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) 1 perc alatt a legmagasabb fokozaton felverjük. 1 perc alatt beleszórjuk a maradék cukrot és a Bourbon vaníliás cukrot, majd 2 percig még egyszer tovább felverjük.
A tojásfehérjehab felét és a lisztet röviden és óvatosan a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a tojássárgájába, majd a maradék tojásfehérjehabot is óvatosan belekeverjük.
A tésztát kerek díszítőcsöves habzsákba (Ø 12 mm) töltjük, és kb. 8 cm hosszú csíkokat nyomunk az előkészített tepsibe. Cukorral megszórjuk, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A piskótát sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A vizet, a gyümölcslét és a cukrot keverés közben felmelegítjük, amíg a cukor el nem olvadt. Végül belekeverjük a Limoncellot.
Krém:
Az összes hozzávalót tálban konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük.
A piskóta felét lapos, szögletes üvegformába (kb. 25 x 20 cm) fektetjük, az átitatáshoz elkészített oldat felét rácsöpögtetjük, és a krém felével betakarjuk. A maradék hozzávalókat ugyanebben a sorrendben rétegenként rátesszük.
A tiramisut frissen tartó fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és néhány órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk.
Díszítés:
A fehércsokiból forgácsokat reszelünk, és a citromot tetszés szerint vékony szeletekre vagy hasábokra vágjuk. Tálalás előtt a tiramisukrémet a forgácsokkal megszórjuk, majd citrommal és pisztáciával díszítjük.
Tippek:
A mascarpone felét helyettesíthetjük 250 g étkezési túróval (20%-os) is.
Jól záró dobozban a babapiskóta kb. 2 hétig tárolható.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?