Kávétorta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Kávés krémhez:
Piskótatésztához:
Áztatáshoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a pudingport a cukorral egy kis tálban. Fokozatosan keverjünk össze legalább 6 evőkanál hideg tejjel. A maradék tejet és a kávéport forraljuk fel egy lábosban, majd vegyük le a tűzről. Keverjük bele kézi habverővel a tejjel elkevert pudingport, majd tegyük vissza a lábast a tűzre, és közepes lángon, erőteljesen kevergetve főzzük a pudingot 1 percig. Öntsük a pudingot egy tálba, fedjük le a felületét fóliával (ez megakadályozza, hogy a pudingon bőr keletkezzen), és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni.
Piskótatészta:
A tojásokat és a forró vizet keverőtálban konyhai robotgéppel(habverővel) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, 1 percig keverjük, majd további 2 percig habosra verjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a keményítővel és a kakaóval, szitáljuk át, és a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük a masszához. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a formában és tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Fordítsuk ki a süteményt egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverővel) a legmagasabb fokozaton keverjük simára. Keverjük bele a kihűlt pudingot evőkanalanként. Ügyeljünk arra, hogy a vaj és a puding szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém megolvad és kicsapódik. Töltsünk kb. 3 evőkanálnyi krémet egy csillag alakú díszítőfejjel ellátott habzsákba.
Torta megtöltése:
Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, és vágjuk az alapot vízszintesen három részre. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra és locsoljuk meg a kávélikőrrel. Osszuk a krémet 3 egyenlő adagra. A krém 1/3-át kenjük az alsó tortalapra. Helyezzük rá a második tortalapot, áztassuk be, és kenjük meg a krém 1/3-ával. Helyezzük rá az utolsó tésztalapot és áztassuk be. A maradék krémet egyenletesen kenjük el a torta tetején és oldalán.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük a tortát a maradék krémmel, és díszítsük kávébabokkal. Szórjuk meg a torta széleit csokoládéforgáccsal egy tésztakártya segítségével, és tálalásig tegyük a tortát a hűtőbe.
Tálalás előtt szórjuk meg a tortát kakaóval.
Tipp:
Kávétorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Kávés krémhez:
Piskótatésztához:
Áztatáshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a pudingport a cukorral egy kis tálban. Fokozatosan keverjünk össze legalább 6 evőkanál hideg tejjel. A maradék tejet és a kávéport forraljuk fel egy lábosban, majd vegyük le a tűzről. Keverjük bele kézi habverővel a tejjel elkevert pudingport, majd tegyük vissza a lábast a tűzre, és közepes lángon, erőteljesen kevergetve főzzük a pudingot 1 percig. Öntsük a pudingot egy tálba, fedjük le a felületét fóliával (ez megakadályozza, hogy a pudingon bőr keletkezzen), és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni.
Piskótatészta:
A tojásokat és a forró vizet keverőtálban konyhai robotgéppel(habverővel) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, 1 percig keverjük, majd további 2 percig habosra verjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a keményítővel és a kakaóval, szitáljuk át, és a legalacsonyabb fokozaton röviden keverjük a masszához. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a formában és tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Fordítsuk ki a süteményt egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverővel) a legmagasabb fokozaton keverjük simára. Keverjük bele a kihűlt pudingot evőkanalanként. Ügyeljünk arra, hogy a vaj és a puding szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém megolvad és kicsapódik. Töltsünk kb. 3 evőkanálnyi krémet egy csillag alakú díszítőfejjel ellátott habzsákba.
Torta megtöltése:
Távolítsuk el a sütőpapírt a piskótalapról, és vágjuk az alapot vízszintesen három részre. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra és locsoljuk meg a kávélikőrrel. Osszuk a krémet 3 egyenlő adagra. A krém 1/3-át kenjük az alsó tortalapra. Helyezzük rá a második tortalapot, áztassuk be, és kenjük meg a krém 1/3-ával. Helyezzük rá az utolsó tésztalapot és áztassuk be. A maradék krémet egyenletesen kenjük el a torta tetején és oldalán.
Díszítés:
Tetszés szerint díszítsük a tortát a maradék krémmel, és díszítsük kávébabokkal. Szórjuk meg a torta széleit csokoládéforgáccsal egy tésztakártya segítségével, és tálalásig tegyük a tortát a hűtőbe.
Tálalás előtt szórjuk meg a tortát kakaóval.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?