Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
2023. december 04.Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Egyszerű alapanyagokból sokfélét
Minden kornak megvannak a maga divatos édességei. A népszerű sajttorták, macaronok, sütinyalókák mellett azonban ne feledkezzünk el a klasszikus dédi-féle édességekről se! Időutazás a javából, és mennyire jól tud esni! A régi korok sütitündérei legtöbbször egyszerű, hétköznapi alapanyagokból alkották meg finomságaikat, persze az adott történelmi helyzet is befolyásolta, hogy mi volt épp beszerezhető, illetve mi számított hiánycikknek. Sütöttek szezonális, akár a kertben megtermő gyümölcsökkel, a kamra kincseivel: dióval, mákkal, lekvárokkal, és a hagyományos búza finomliszt, rétesliszt mellett gyakran használtak kukoricadarát- és lisztet. A burgonyát (gondoljunk csak a nudlira, gombócra), zsírt, ropogós tepertőt, grízt (búzadarát) is gyakori hozzávalóként tartották számon.
Lisztes sterctől a prószáig – a mindennapok édességei
A lisztes sterc – vagy más néven búzagánica – a szegényebbek kedvelt étele volt. Még sütni sem kellett, lábasban készült liszt, forró víz, pici só és zsír felhasználásával, majd darabokra szaggatva tálalták. Fogyasztották sósan és édesen is, például lekvárral. Szintén egyszerű, de már sütőben sült, tepsis édesség a prósza, és elmondhatjuk, hogy ahány tájegység, annyi szokás. Sütötték búzalisztből és kukoricalisztből- vagy darából, illetve gyakran használtak hozzá aludttejet. A kukorica alapú süteményt a legtöbb helyen málénak hívták. A prószát, málét szeletekre vágva, édes tejföllel vagy lekvárral tálalták, vagy a lekvárt a nyers tészta tetejére pöttyözték, és így sütötték készre. A kukoricakása, azaz puliszka szintén lehetett édesség, tányérra szaggatták, és meleg, édes tejjel meglocsolva fogyasztották, hasonlóan a köleskásához. Apropó, köles: ebből az ősi gabonaféléből még gombóc is készülhet! Tegyük hozzá, nincs új a nap alatt, a manapság igen kedvelt polenta nem más, mint kukoricalisztből (esetleg darából) készült étel.
Kelt tészták, rétesek és a híres hájas tészta
A legtöbben ma már csak lekapják a szupermarket polcáról a rétestésztát, régen azonban nem a töltéssel, hanem a tészta összeállításával, majd húzásával, nyújtásával indult a munka. A lapokat gyakran töltötték meg almával, mákkal vagy tök-mák kombinációval, túróval, káposztával. Sőt! Létezik kelt („kőtt”) változata is a rétesnek és a palacsintának is. Hasonló töltelékekkel sütötték az omlós tésztájú béleseket is. Került az ünnepi asztalra foszlós kalács, és itt említsük meg, hogy a parázson sütött kürtőskalács is igen nagy múlttal rendelkezik. Akárcsak a lakodalmi kulcsos kalács, amely nevét a különleges kulcsolásos technikájáról kapta: a tésztarudakból „kulcsolva” karika formát készítettek. Zárásképp emeljünk ki még egy híres „régi” tésztafajtát, a hájas tésztát! Készítése általában a disznótorhoz kapcsolódott, hiszen fő hozzávalója a disznóháj. Időigényes tészta, többszöri hajtogatással és pihentetéssel jár, cserébe az alaptésztából számos különböző sós és édes sütemény süthető, például hókifli, szilvalekvárral töltött sütemény, pogácsa vagy krémes.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.