Szilvalekváros derelye
Hozzávalók
Tésztához:
1 kg lisztes burgonya
2 darab tojás (M-es)
50 g olvasztott vaj vagy margarin
2 nagy csipet só
kb. 250-350 g búzaliszt
Töltelékhez:
kb. 350-400 g sűrű szilvalekvár
Forgatáshoz:
kb. 3 evőkanál napraforgóolaj
kb. 200 g zsemlemorzsa
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Tálaláshoz:
némi porcukor
Ezenkívül:
só a főzővízhez
Elkészítés
Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A tésztába kerülő liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért adagoljuk hozzá apránként, összeállítás közben. Csak teljesen kihűlt burgonyával dolgozzunk!
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.
Kedvencnek jelölöm
Szilvalekváros derelye
Hozzávalók
kb. 5-6 adag elkészítéséhez
Tésztához:
1 kg lisztes burgonya
2 darab tojás (M-es)
50 g olvasztott vaj vagy margarin
2 nagy csipet só
kb. 250-350 g búzaliszt
Töltelékhez:
kb. 350-400 g sűrű szilvalekvár
Tálaláshoz:
némi porcukor
Ezenkívül:
só a főzővízhez
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, majd bő, enyhén sós vízben, héjastól puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, majd letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítés:
Tészta:
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A tört burgonyát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, langyos zsiradékot és a sót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden összedolgozzuk. Ezután deszkára borítjuk, és kézzel, apránként hozzádolgozunk a lisztből annyit, hogy sima, nem ragacsos állagú, de puha tésztát kapjunk. A tésztát két egyenlő súlyú darabra osztjuk, és jól belisztezett deszkán egyesével kb. 3-4 mm vékony, egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. (Érdemes a 2. tésztagombócot csak közvetlenül felhasználás előtt kinyújtani.)
Az egyik tésztafélre bő teáskanálnyi adagokban lekvár halmokat teszünk úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is kb. 3-3,5 cm-re legyenek egymástól. A másik kinyújtott tésztadarabot ráborítjuk, a lekvárhalmok mentén körben jól lenyomkodjuk, majd derelyevágóval vagy késsel darabokra vágjuk úgy, hogy mindegyik közepére kerüljön a lekvár (így kb. 6-7 cm x 6-7 cm-es derelyéket fogunk kapni). A derelyéket lobogó, forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd visszavesszük alattuk a hőt, és közepes lángon főzni kezdjük. Megvárjuk, míg feljönnek a víz felszínére, ezután további kb. 4 percet főzzük.
Forgatás:
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a vanillincukrot, és keverés közben addig forrósítjuk, amíg a morzsa aranyszínűvé válik. A derelyéket szűrőkanállal kivesszük a főzővízből, lecsöpögtetjük, ezután a morzsában rögtön megforgatjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A tésztába kerülő liszt pontos mennyisége a felhasznált burgonya fajtájától függ, ezért adagoljuk hozzá apránként, összeállítás közben. Csak teljesen kihűlt burgonyával dolgozzunk!
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.
A derelyéket másképp is formázhatjuk: a nyújtást követően a teljes tésztamennyiséget kb. 6-8 cm x 6-8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk, a tésztadarabok felének közepére lekvárt kanalazunk, majd jól összenyomkodva befedjük egy-egy üres tésztanégyzettel. Tetszés szerint kb. 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, a lekvárt a korongok egyik felére kanalazzuk, majd összehajtjuk félkörökké, és szintén jól összenyomkodjuk a széleket.
A fenti mennyiségből kb. 20-25 darab közepes méretű derelyét fogunk kapni, de természetesen kisebb vagy nagyobb darabokat is formázhatunk.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?