Kürtőskalács
Hozzávalók
Sütéshez:
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez:
Forgatáshoz:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sóval, az élesztővel és a cukorral egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a kézmeleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kenéshez a zsiradékot megolvasztjuk, és vékonyan átkenjük vele az előkészített, alufóliával bevont sörös dobozokat. A forgatáshoz egy lapos tányérba vastagon kristálycukrot szórunk.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hat egyenlő részre osztjuk. A kiadagolt tésztákat 2-3 mm vékony hosszú, keskeny téglalapokká nyújtjuk. A tésztadarabokat kb. 1,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat feltekerjük a dobozokra, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, majd a deszkán párszor átgörgetjük a dobozokat. A kalácsok felületét is lekenjük az olvasztott zsiradékkal, majd beleforgatjuk a kristálycukorba, és fektetve, egymástól néhány cm távolságra az előkészített tepsire helyezzük. Tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, sütés közben 2-3-szor fordítunk a kalácsokon, és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsokat még forrón megszórjuk fahéjas porcukorral, majd a tepsivel együtt sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Fahéjas porcukor helyett kakaós porcukorral is megszórhatjuk a kürtőskalácsokat.
Kürtőskalács
Hozzávalók
6 darab elkészítéséhez
Sütéshez:
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez:
Forgatáshoz:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sóval, az élesztővel és a cukorral egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a kézmeleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kenéshez a zsiradékot megolvasztjuk, és vékonyan átkenjük vele az előkészített, alufóliával bevont sörös dobozokat. A forgatáshoz egy lapos tányérba vastagon kristálycukrot szórunk.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hat egyenlő részre osztjuk. A kiadagolt tésztákat 2-3 mm vékony hosszú, keskeny téglalapokká nyújtjuk. A tésztadarabokat kb. 1,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat feltekerjük a dobozokra, az illesztéseket jól összenyomkodjuk, majd a deszkán párszor átgörgetjük a dobozokat. A kalácsok felületét is lekenjük az olvasztott zsiradékkal, majd beleforgatjuk a kristálycukorba, és fektetve, egymástól néhány cm távolságra az előkészített tepsire helyezzük. Tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, sütés közben 2-3-szor fordítunk a kalácsokon, és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsokat még forrón megszórjuk fahéjas porcukorral, majd a tepsivel együtt sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Fahéjas porcukor helyett kakaós porcukorral is megszórhatjuk a kürtőskalácsokat.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
2024. October. 06. 08:47
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?