Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákvirág

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

400 g búzaliszt
100 g cukor
1 darab tojás (M-es)
150-200 ml tej
80 g margarin
1 csipet só

Mákos töltelékhez:

125 ml tej
1 csipet só
120 g cukor
200 g darált mák
2 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez:

2 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Mákvirág hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.

Töltelék:
Egy főzőedényben a tejet, a sót, a cukrot, a Bourbon vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd a masszát felfőzzük. A főzőlapról lehúzva hozzáadjuk a darált mákot, hűlni hagyjuk, majd a tojásfehérjét is a masszához keverjük.

Tészta:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.

A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kelt tésztát két részre osztjuk és lisztezett munkafelületen a tésztákból egyenként kb. 30-32 cm átmérőjű körlapot nyújtunk. Az egyik lapot az előkészített tepsibe fektetjük. A tölteléket egyenletesen elsimítjuk a tésztán, majd ráfektetjük a második lapot. A lapot a középpont felé kb. 7 cm mélyen 16 egyenlő szeletre vágjuk. A szeleteket kifordítjuk. A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kész tészta tetejét alaposan megkenjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a Mákvirág süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Ebből a mennyiségű tésztából egy nagy tepsi (kb. 35x40 cm-es) Mákvirág sütemény lesz. A tésztából 2 kisebb méretű (a fotón látható) mákvirágot is lehet készíteni. Ez esetben 4 részre kell osztani a tésztát és egyenként kb. 18-20 cm átmérőjű lapokat nyújtani. A tölteléket, pedig két részre osztva a lapokon elsimítani.
Mákvirág Mákvirág

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!