Mi nem unjuk a banánt!
2019. február 27.A banánkenyér igazi tartalmas finomság, itthon is kezd egyre jobban elterjedni. De mit készíthetünk még banánból? Alábbi cikkünkben kigyűjtöttünk pár finomságot, amit bármikor meg tudsz sütni, ha találsz egy pár hűtő mélyén fekvő banánt.
A XX. század elejéig Észak-Amerikában nem volt igazán sok banán, ami volt, az Közép-Amerikából érkezett. A banán abban az időben még nehezen szállítható volt, hamar túléretté vált, felhasználása elég korlátozott volt. Sütik mellé, pudingokhoz használták elsősorban. Amerikában a nagy gazdasági világválság időszakában, 1929 őszétől az 1930-as évek nagy részéig minden ételhulladék értékes volt. Senki sem dobott ki semmit.
Megjelent a banán a receptekben
Ezzel egy időben jelent meg a piacon a sütőpor és a szódabikarbóna is. A gyártók kezdték tömegesen előállítani a termékeiket és országszerte elérhetővé tették azokat.
Ezen tények együtt állásának következményeként a szakácskönyv írók próbálták az új trendeket beépíteni a receptjeikbe, így születtek meg az első banánkenyér receptek. A banánkenyér recepteket pedig újabb és újabb banános puding, illetve egyéb banános desszertek receptjei követték.
A banánkenyér receptek népszerűségét az is növelte, hogy általában gyorsan elkészíthetők voltak. A banánkenyereket persze sok mindennel feldobták, a legtöbbször csokidarabokat kevertek bele, de vannak receptek, ahol baracklekvár, ananász, szárított narancshéj, esetleg szezámmag került a tésztába.
A banán jótékony hatásai
Bár itthon a banánkenyér nem annyira elterjedt, de a banán a hazai receptekben is gyakran kerül a sütikbe. Nagy előnye, hogy egyrészt jó állagot ad a tésztának, másrészt a gyümölcs édessége miatt a sütésnél kevesebb hozzáadott cukrot kell használni.
Mindezeken túl a banán fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van, mivel gazdag káliumban és magnéziumban, ami jótékony hatással van a csontjainkra, vérnyomásunkra és szívünkre egyaránt.
Süthetünk banán felhasználásával finom muffint, egzotikus tortát, készíthetünk keksz-golyót, vegán banános palacsintát, banános kókuszgolyót, de még akár pitét is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.