Kezdd egészségesen az új évet!

Dátum 2021. január 08.

Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.

A süteményeknek sem kell kimaradnia!

Eddig ismeretlen alapanyagokat kóstolnak meg, csökkentik az adagokat, vagy egyszerűen csak megpróbálják a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésűre cserélni.

Akár egészségesebb lisztfajták használata mellett döntünk, akár azt tűzzük ki célul, hogy több zöldség kerül idén a tányérunkra, egy biztos: ami egészséges, az lehet egyben finom is, sőt, a süteményekről sem kell lemondanunk. Lássunk pár példát, hogyan is lesz egy sütemény összeegyeztethető az újévi fogadalmunkkal!

Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Liszt, de milyen?

A fehér búzaliszt nem ördögtől való, ettől függetlenül érdemes egyéb fajtákkal is kísérletezni, és néhány süteményt másból elkészíteni. Hogy biztos legyen a sikerélmény, vegyítsük a liszteket, azaz a receptben szereplő „sima” liszt mennyiségének kb. felét cseréljük teljes kiőrlésű lisztre. Jó választás a teljes kiőrlésű búzaliszt, a teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt vagy például a teljes kiőrlésű rozsliszt. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így élelmi rostban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, kalcium) és vitaminokban (többek közt E- és B-vitamin) jóval gazdagabb liszt állítható elő. A rostdús ételek eltelítenek, azaz kisebb adaggal beérjük belőlük (így nyilvánvalóan kevesebb kalóriával megússzuk az adott étkezést). A vércukorszintünkre szintén jótékony hatással vannak, kisebb vércukorszint-ingadozásra kell számítanunk, ha teljes kiőrlésű süteményeket, kenyereket fogyasztunk. A tönköly pedig egy ősi gabonafajta elnevezése. A tönkölybúza szintén jótékony hatású, gazdag E- és B-vitaminban, fehérjékben, ásványi anyagokban.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mihez használhatjuk?

Édes és sós sütemények, péksütemények vagy akár palacsintatészták is készíthetők teljes kiőrlésű lisztekből, tönkölylisztből. Ha a liszt mennyiségnek csak a felét cseréljük le a receptben, szinte észrevehetetlen a különbség. És tegyük hozzá, ezek a lisztfélék ízekben is gazdagabbak, így például egy egyszerű élesztős vagy kovászos kenyérnek, péksüteménynek kifejezetten jót tesz, ha ilyen fajtákat is teszünk a tésztájukba.

Zöldséget a sütibe! Ha sós süteményt készítünk, legtöbbször túróban, juhtúróban vagy sonkában, kolbászban kezdünk el gondolkodni. Pedig a szezonális zöldségfélék is annyira jól variálhatók! Nyersen, párolva vagy akár sütve is felhasználhatók, vörös- és fokhagymával, borssal, friss zöldfűszerekkel vagy akár curry fűszerkeverékkel izgalmassá tehetők. Kelt tésztákba ugyanúgy tölthetők, mint például omlós tésztából készült pitékbe. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Zödségekkel, gyümölcsökkel variálható receptek

Télen válasszunk gyökérzöldségeket, káposztaféléket, burgonyát, és ne feledkezzünk meg a két narancssárga kedvencről, a sütőtökről és az édesburgonyáról se. Nyáron pedig jöhet a lédús paradicsom, a cukkini és a padlizsán. Sárgarépából, cukkiniból, édesburgonyából és sütőtökből nemcsak sós, hanem édes ízvilágú sütemény is készíthető, gondoljunk például a klasszikus répatortára.

Ha édesre fáj a fogunk, részesítsük előnyben a könnyedebb süteményeket, desszerteket. Mindenkit megnyugtatunk, egy könnyedebb süti is állhat csupa csokiból, ha olyan egészségesebb alapanyagokat adunk hozzá, mint például a datolya, az őrölt olajos magvak vagy a zabpehely. A datolya, a kókuszreszelék remekül édesít, sőt az áztatott datolya és őrölt magféleség keverékéből készített „massza” sütés nélküli sütemények alapja is lehet. 

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Maglisztek előnyei

Őrölt magvakból készen is vásárolhatunk alternatív magliszteket, ezek ráadásul a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. Zabot zabpehely, zabkorpa vagy zabpehelyliszt formájában tehetünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe. Ahogy említettük, a datolya vagy a kókusz jól édesít, ahogy más olyan alapanyag is, amely kifejezetten süteményekbe, desszertekbe való. Ilyen még például a banán, a méz vagy a juharszirup.

Végezetül térjünk ki a növényi étrendre is! Sokan döntenek úgy, hogy leszoknak az állati eredetű táplálékokról, vagy csak egyszerűen kipróbálják, hogy milyen is egy hét vagy egy hónap tisztán növényi alapokon. Jó hír, hogy a süteményekről, desszertekről nekik sem kell lemondaniuk.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Tejtermékek kiváltása 

Tehéntej helyett választhatnak különféle magtejeket, például kesudiótejet, mandulatejet. Érdemes kiemelni az édesítésre is kiváló kókusztejet, valamint a rizstejet, ez utóbbi fő előnye épp a semleges ízében rejlik, ezért édes és sós süteményekhez egyaránt felhasználható. Ezeken túl vásárolhatunk növényi margarint a sütéshez, a krémes tejfölt pedig Creme Vegával pótolhatjuk a legegyszerűbben. Ez a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú, hőkezelés nélkül és hőkezelve is fogyasztható, azaz főzésre és sütésre is alkalmas.

A siker az apró változtatásokban rejlik. Kísérletezzünk bátran, ha pedig egy új íz vagy alapanyag elnyeri a tetszésünket, építsük be az étrendünkbe!

Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!